Studenter haffade med falska betyg

Studenter haffade med falska betyg
Foto: Scanpix

Två studenter har fuskat sig in på två av landets mest attraktiva utbildningar. Nu blir de utslängda.

Läkarprogrammet och juristprogrammet på Göteborgs universitet är två av de mest åtråvärda utbildningarna i landet. Till hösten 2010 var det drygt 19 sökande på varje plats till juristprogrammet. Läkarprogrammet hade drygt 41 sökande på varje plats.

När Verket för högskoleservice, VHS, gjorde en stickprovskontroll av betygsdokument upptäcktes att två studenter på de här utbildningarna hade kommit in på falska meriter.

– Man kunde se att det inte var riktiga betygsunderlag. Eleverna har förmodligen tillverkat betygen själva, säger Mats Edvardsson, chef för studentavdelningen vid Göteborgs universitet.

Den ena studenten hade precis påbörjat sin utbildning, medan den andra var inne på sin andra termin. Men nu stängs de båda studenterna av från utbildningen och har dessutom polisanmälts.

– De har i princip erkänt att de har lämnat oriktiga uppgifter, men hävdar att de inte förstod hur allvarligt det var, säger Mats Edvardsson.

Att studenter kommer in på utbildningar på falska betyg är ovanligt.

– Det är väldigt få fall som upptäcks, men om det beror på bristande kontroller eller om det är få som förfalskar betyg går inte att säga, säger Mats Edvardsson.

Fråga SYV