Sex års studier för att förstå vädret

Foto: Scanpix

Martin Hedberg är fysikern som blev officer och meteorolog. Idag håller han föredrag och har utbildningar om klimat- och väderfrågor.

– Alla vet att väder finns, men tänker kanske inte på hur konkret påverkan det har på oss. Vädret påverkar vår energi, säkerhet och ekonomi.

De senaste dagarnas snöfall har gjort vädret särskilt påtagligt för många svenskar. Studenter pulsar till föreläsningssalar och skolbussar kanar av vägar. 24 november rapporterade SMHI årets lägsta temperatur – minus 36,6 grader – i Nikkaloukta, enligt TT.

Martin pluggade fysik med inriktning mot meteorologi vid Stockholms universitet. Samtidigt använde han somrarna för att utbilda sig till officer i flygvapnet. Efter totalt sex år fick han så kallad prognosbehörighet och sedan dess har han haft flera olika jobb. Bland annat har han presenterat väder på TV.

– Att presentera väder på TV är nyttigt. Ena sekunden är det bara en tekniker och en kameraman som vet var jag befinner mig, och så tänds den röda lampan och plötsligt tittar miljontals människor på mig.

Meteorologi är ingen exakt vetenskap. Därför skulle Martin vilja se mer sannolikhet i rutan, att väderpresentatören kunde säga att ”med 60 % sannolikhet blir det så här”. Enkelheten och tydligheten är två av skälen till varför väderrapporteringen ser ut som den gör.

– Vi vet mycket mer än det som syns i rutan.

Varför börjar varje vädersändning med att ett lågtryck drar in över södra Sverige?

– Haha! Man försöker sätta in vädret i ett lite större perspektiv. Då kan man gå in på mer detaljer sedan. Man hänger upp det på högtryck och lågtryck eftersom folk förstår det – ett lågtryck gör att det blir mulet till exempel. Men det finns ju inga röda och blå streck vid fronterna, det är bara bildspråk.

Tips: Utbildningar inom väder

Fråga SYV