Fashion design i en myllrande modemetropol

Foto: Stock x.chng

Passionen för mode har tagit 21-åriga Ingela Sjölund från lilla Vagnhärad i Sverige till London, en av världens mesta designstäder.

Modeintresserade från hela världen i klassen

London är en myllrande mode-metropol och en perfekt miljö för en modeintresserad 21-åring som Ingela. Fyra dagar i veckan studerar hon mode tillsammans med sin klass i skolans stora fashion studios vid Baker Street. I klassen finns elever från hela världen.

– Vi är ett helt gäng svenskar, men annars är det väldigt blandat i klassen, vilket känns kul. Vi kan prata om allt möjligt och utbyta erfarenheter från olika länder med varandra, säger Ingela.

Undervisningen består till stor del av eget arbete, men lärarna finns på plats hela tiden för att hjälpa, ge råd och inspirera. Under hösten har Ingela bland annat arbetat med ett projekt där eleverna skulle inspireras av olika objekt från naturen – och skapa mode i tidningspapper utifrån dem. Ingela fick en snäcka och resultatet blev ett par minst sagt futuristiska axelvaddar.

– Vi har alltid stora projekt som löper under fyra veckors perioder. Det är mycket hårt arbete och långa dagar i skolan, men det är kul att bara få vara så kreativ som möjligt. Just nu har vi fått i uppdrag att skapa mode av sådant som man annars skulle slänga bort. Jag har valt att arbeta med sugrör, säger Ingela.

Många av lärarna på West London College:s modeutbildning undervisar även på ansedda designhögskolor som London College of Fashion och Ravensbourne.

– Lärarna är jättebra. De är väldigt måna om att vi elever ska hitta vårt eget konstnärliga uttryck, säger Ingela.

Rekommenderar andra att ge sig ut i världen

Som student är det inte helt enkelt att få tag i boende i London. Första tiden i den nya staden bodde Ingela på vandrarhem, men efter att ha letat ett tag hittade hon ett rum via annons. Nu bor Ingela tio minuter från West London College, vilket passar henne utmärkt. Skolan kräver mycket tid, och det blir många hemmakvällar som ägnas åt olika modeprojekt. På fritiden upptäcker Ingela London tillsammans med sina nya vänner. Hon brukar ofta gå till en pub nära skolan och låter sig inspireras av människorna där.

– London är en grym studentstad. Det finns hur mycket som helst att göra här, oavsett om man vill gå ut och dansa eller springa på museum, säger Ingela.

I vår tar Ingela sin examen från West London College. Utbildningen är universitetsförberedande och nu börjar en spänd väntan inför antagningsbeskeden till höstens designhögskoleutbildningar. Ingela har bestämt sig – det är mode hon vill satsa på.

– Jag vill definitivt plugga vidare här i Storbritannien och har sökt till bland annat London College of Fashion, London Metropolitan University och University of Creative Arts. Jag är helt säker på att det är mode jag vill syssla med. Det finns så mycket inom mode man kan arbeta med som designer – kläder, skor, smycken. Det gäller att hitta ett område där man kan vara så kreativ som möjligt. Och mitt område är smycken, berättar Ingela.

Tiden i England har bidragit till hennes personliga utveckling, och hon rekommenderar andra att ta chansen att ge sig ut i världen.

– Det har varit bra för mig. Jag har alltid var rätt blyg tidigare, men resan till London har gjort mig mer säker på mig själv, säger Ingela.

Ingela tipsar: Så funkar utlandsstudier

• Välj ett land som du är intresserad av. Språkkunskaper är alltid plus – det är lättare att komma till rätta om du kan språket.

• Ta reda på så mycket du kan om utbildningen innan du söker. Ett bra tips är att ta kontakt med en utlandsstudieförmedlare, de kan svara på det flesta frågor om utlandsstudier.

• Ta steget – våga göra något nytt!

Fakta om utbildningen

Fashion Design är sju månader lång introduktionskurs i modedesign, med möjlighet att studera vidare. Under utbildningen får du ta fram en egen portfolio så du behöver inga förkunskaper inom design. Efter ett år har du möjlighet att fortsätta din utbildning på the University of East London. Du väljer då om du vill inrikta din bachelor (BA Honours Degree) på Fashion Design, Design with Marketing, Textiles eller Fashion Futures. Varje går ett antal studenter direkt från studierna på West London College till välrenommerade Central Saint Martin College of Art and Design och London College of Fashion. Många av eleverna som att söka till någon av de berömda skolorna som ingår i University of the Arts London.

Blueberry hjälper dig med ansökan, boende, studiemedel, studieförsäkring mm. Denna service är helt gratis.

Förkunskapskrav för kursen i Fashion Design är minst VG i engelska A eller B. Annars får du börja med en förberedande språkkurs. Studierna berättigar till studiemedel från CSN.

Mer om skolan

Fråga SYV