Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer
Foto: Metro

Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar.

Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.

– Självkänsla handlar också om att lita på varandra, att tro på sina vänner, säger Veronica.

Tjejerna i projektet går i sexan. Tanken är att det ska bli lättare för dem att ta sig igenom skolan redan då – för det blir inte lättare i gymnasiet.

– I den åldern var man osäker på sig själv och ville se ut som skådisar och ­modeller. Man visste inte att alla människor är olika, säger Atosa.

Atosa, Veronika och Victoria hoppas att de ska kunna vara ett stöd. I sexan har man många tankar om livet som man kanske inte vill prata med sina syskon eller vänner om, resonerar de. Att de har olika bakgrunder ser de därför som väldigt positivt.

– Jag tror att det kan vara lättare att prata med någon man inte känner. Och det är viktigt att det är roligt, att de har kul, säger Veronica.

På schemat står bad, ansiktsmasker och självförsvar.

– Vi ska träffas varannan vecka, i ungefär tio veckor. Det kommer bli mycket jobb utanför skolan med planering inför träffarna. Men det ska gå, säger Victoria.

Tjejernas 3 tips till projektarbetet

  • Välj kompisar Arbeta med personer du känner dig säker med och som du vill jobba med genom hela ­projekt­arbetet.
  • Brinn Det är viktigt att du har kul och att du kan relatera till ditt projektarbete. Strunta i betyget, brinn för det du gör.
  • Planera Du kan inte tro att något bara händer. Allt vi säger och gör med tjejerna har vi planerat i förväg.
Fråga SYV