Hon står i centrum på Nobelfesten

Hon står i centrum på Nobelfesten
Foto: Gustav Gräll

Upptäck ett grundämne eller bota en sjukdom. Det finns många sätt att ta sig till Nobelfesten. Frida Morberg är övermarskalk, chef för studenterna som håller i standar och fanor under festligheterna.

– Det är jättekul att vara med och se allt som händer bakom kulisserna. Alla i Nobelstiftelsen är jättetrevliga, säger Frida.

I år är det 53 studenter i frack och balklänningar som ska bära 27 fanor och åtta standar i Blå hallen. Ansvaret vilar tungt på Fridas axlar, men hon verkar ha koll på läget.

– Jag visste lite om det innan jag sökte, och jag kände andra som har gjort det innan. Jag tyckte det verkade kul.

Fridas jobb är ett förtroendeuppdrag som hon fått genom Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO. Som övermarskalk har hon också hand om fester och mösspåtagningen på Skansen under valborg.

Till vardags pluggar Frida till civilingenjör och lärare inom matematik och data. I sommar, när hennes tid som övermarskalk är över, ska hon börja sitt exjobb. Efter det kan hon ta ut en dubbelexamen.

– Det här är bara ett förtroendeuppdrag på 30 procent, så jag måste plugga också för att få pengar. Men just nu är det bara Nobel på heltid, säger Frida.

Fridas tips: Så blir du övermarskalk

  • Var social För att bli övermarskalk behöver du kunna leda andra och vara social. Det går inte att vara en enstöring.
  • Våga fråga Sätt dig in i vad uppdraget innebär och var inte rädd för att fråga. Anpassa dig till olika situationer.
  • Brinn för jobbet Du behöver inte ha jobbat med att arrangera fester innan, men det gäller att kunna anta utmaningen. Brinn för det du gör.

Några av de lärosäten där kåren är med i SSCO

Fråga SYV