Komvux rätade ut den krokiga vägen

Komvux rätade ut den krokiga vägen
Foto: Stock Exchange

Han läste in behörighet medan han fortfarande gick i gymnasiet. Idag läser han sin drömutbildning.

Johan Sjöberg, 22, från Ulricehamn pluggar molekylärbiologi. Vägen dit har inte varit helt rak. Från estetiska programmet i gymnasiet tog han sig till naturvetenskapen och Lund. Nyckeln var Komvux.

– Det var väl under tvåan som jag kom på att jag ville läsa molekylärbiologi. Jag har alltid varit intresserad av det. Tidigare ville jag bli arkitekt, men i tvåan fattade jag att man kunde jobba som molekylärbiolog, säger Johan.

Johan läste in kursen i Matematik C samtidigt som han fortfarande gick i gymnasiet. Tack vare det kunde han sedan läsa naturvetenskapligt basår vid Högskolan i Borås. Då blev han behörig att komma in i Lund.

– Problemet var att jag behövde Matte C för att bli behörig till det naturvetenskapliga basåret. Så jag läste in det på Komvux eftersom jag hade använt upp alla valbara poäng.

Om andra skulle hamna i samma situation säger Johan att han skulle rekommendera dem att också läsa på Komvux under gymnasietiden.

– Annars hade jag kanske behövt ett halvår till, och hade kanske behövt jobba bredvid. Det var bra att jag kunde ha den möjligheten, säger Johan.

Länkar

Fråga SYV