16 apr 2019

Så kniper du ditt eget Nobelpris

Vill du få ett Nobelpris ur kungens hand? Här hittar du den ultimata guiden till världens mest prestigefyllda pris.

1) Föds som man

Under de senaste 100 åren har 38 kvinnor fått priset. Motsvarande siffra för män är 723.

2) Studera naturvetenskap

De naturvetenskapliga ämnena är närbesläktade och ger dig möjligheten att knipa ett – eller två – pris beroende på hur du specialiserar dig. Exempelvis knep Marie Curie fysikpriset 1903 och kemipriset 1911.

3) Studera och forska i USA

Amerikanska forskare är överrepresenterade i prisstatistiken. De senaste 100 åren har 235 amerikaner fått priset. Av världens tio mest prisbelönade universitet är nio amerikanska. Harvard har fått flest Nobelpris: 24 stycken.

4) Studera med smarta kompisar

Många Nobelpris – i synnerhet inom medicin, kemi och fysik – blir delade mellan flera mottagare. Ett exempel är medicinpriset där 38 pris har delats ut till enskilda mottagare, 31 pris till två och 32 pris till tre mottagare.

5) Läs Selma Lagerlöf

Förvisso högst ovetenskapligt bevisat, men enligt Nobelprisets egen hemsida säger flera nobelpristagare att de läser andra nobelpristagare – i synnerhet Selma Lagerlöf. Här hittar du vad nobelpristagarna läser.

Tips: Nobel-utbildningarna

Kemi

Fysik

Medicin

Litteratur

Fred

Ekonomi

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Bagdad samarbetar med Luleå

Bland annat hoppas man på ett utbyte av gästprofessorer och forskning mellan de båda universiteten. Universitetet i Bagdad och Luleå tekniska universitet har tecknat avtal om ett utbildnings- och forskningssamarbete. I första hand innebär det att doktorander från Irak kan komma till Luleå för att bedriva forskning. Så småningom hoppas man på en utveckling som innebär ett utbyte av gästprofesso ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sex års studier för att förstå vädret

Martin Hedberg är fysikern som blev officer och meteorolog. Idag håller han föredrag och har utbildningar om klimat- och väderfrågor. – Alla vet att väder finns, men tänker kanske inte på hur konkret påverkan det har på oss. Vädret påverkar vår energi, säkerhet och ekonomi. De senaste dagarnas snöfall har gjort vädret särskilt påtagligt för många svenskar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningarna som förgyller ditt CV

Examen är klar och snart kommer företagen att slåss om dig. Eller är det du som får jaga dem? Vi lät Anki Udd, ledarskapskonsult på Ledarna, och Anna Berglund, kandidat- och CV-ansvarig på Poolia, ge sina bästa tips på hur du får din utbildning att sticka ut i mängden. 1) Arbetsgivaren ska inte behöva leta genom ditt CV efter ”godbitarna”. Tänk på vem som ska läsa ditt CV.
Läs mer