Lättare att bli läkare
– sök direkt efter gymnasiet

Lättare att bli läkare
Foto: Stock Exchange

Nu kommer antagningsbeskeden, och med dem en överraskning: Du behöver inte ha maxpoäng för att bli läkare.

Hitta din utbildning:

I dagarna skickas antagningsbeskeden ut till dem som sökt utbildningar vid svenska lärosäten våren 2011. Sammanlagt har 176 982 personer blivit antagna, en ökning med tre procent jämfört med vårterminen 2010.

Enligt Verket för Högskoleservice, VHS, krävs nu inte längre maxpoäng för att komma in på ett läkarprogram för den som söker direkt på sina gymnasiebetyg.

Det är första gången på många år som det inte krävs maxpoäng för att komma in på läkarutbildningen. Det betyder också att det inte kommer att krävas lottning för att antas, vilket är bra, säger Tuula Kuosmanen, ansvarig för antagningsverksamheten på VHS.

Sökande med enbart gymnasiebetyg ingår nu i en egen antagningsgrupp till landets sju läkarprogram. De konkurrerar inte, som tidigare, med dem som kompletterat gymnasiebetygen. Ändringen är en följd av de nya tillträdesreglerna som infördes hösten 2010.

Högsta möjliga betyg krävs fortfarande för den som kompletterat betyg, har utländska betyg eller har läst en folkhögskoleutbildning. Läkarutbildningar ges vid universiteten i Linköping, Göteborg, Lund, Umeå, Uppsala, Örebro och på Karolinska Institutet.

Läs mer:

Fråga SYV