Låt chefen betala dina studier
08 okt 2021

Låt chefen betala dina studier

Vill du läsa vidare och utvecklas på jobbet? Undrar du vilka möjligheter du har? AllaStudier ringde upp två fackförbund för att få svar.

1) Kompetensutveckling

Börja med att tänka ”Är den här utbildningen nyttig för min arbetsgivare?”. Om arbetsgivaren bedömer att den är nyttig kan du få utbildningen som kompetensutveckling. Då betalar arbetsgivaren för kostnader och du får studera på betald arbetstid. Det spelar ingen roll hur lång den är. Efter kompetensutveckling bör du få mer i lön.

2) Studieledighet

Du kan inte kräva kompetensutveckling om utbildningen inte är relevant för ditt arbete. Då har du rätt till så kallad studieledighet. Du har rätt att ta studieledighet under så lång tid som utbildningen pågår, men du betalar den själv. Din arbetsgivare har rätt att fördröja din studieledighet upp till sex månader om man har mycket att göra.

3) Var flexibel

Glöm inte att du kan få göra kompromisser. Du kan exempelvis gå en kvällskurs i franska eller kinesiska på ledig tid och sedan hävda kompetensutveckling om tentamen är på dagtid.

4) Ta emot tips och råd

Det finns många möjligheter till vidareutbildningar. Du kan vända dig till en karriärcoach för att få hjälp med att fokusera. Många arbetsplatser har också etablerade kontakter med utbildningssamordnare. Du kan också söka information på internet.

5) Lyssna

Leta upp kvalitetsstämplar på utbildningar. Lyssna på andra som gått utbildningen och försäkra dig om att den håller hög kvalitet. Många skolor har ”ambassadörer” som man kan fråga. Inom MBA finns charlataner – kolla upp utbildningen med tidigare studenter och rankning.

6) Nätverka

Om du går en MBA-utbildning är kunskaperna i management bra. Men nätverket du får är oerhört viktigt – kostnaden för utbildningen kan vara värt det enbart för det nätverk du får.

Källor: Anna Steen, ombudsman på DIK (1-3), Alexander Beck, utbildningschef på Civilekonomerna (4-6).

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-28

"Jag är nöjd"

Efter en kurs hos Företagsuniversitetet känner Maria Gottberg att hon är mer självsäker och har mer tyngd i sitt jobb som VD-assistent. Kursen har dessutom gett henne en ökad förståelse för verksamheten.– Jag vet nu mer vad jag kan bidra med, säger hon.Maria Gottberg sökte kursen Executive Assistant för att hon kände att hon ville utvecklas i sin roll som VD-assistent på Skandia.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Golnaz bytte mål mot mening

Golnaz utsågs till en av näringslivets mest lovande ledare. Men när karriärklättrandet blev allt bytte hon mål mot mening. När Golnaz Hashemzadeh som 20-åring utsågs till kårordförande för Handelshögskolan i Stockholm 2002, blev hon den första kvinnan med utländsk bakgrund på posten. – Det blev väldigt uppmärksammat. Det var en underlig känsla, för trots mitt biologiska kön och mina iranska rötter ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-12-12

Kompetensen är alltid viktig

Behovet av kompetensutveckling försvinner aldrig. Det är lika viktigt vare sig du är ny på arbetsmarknaden eller om det snart är aktuellt med en guldklocka från arbetsgivaren. – Det fina med kompetensutveckling är att det skapar nyfikenhet att lära sig ännu mer och får oss att växa, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.Kompetensutveckling skapar nya möjligheter för både arbe ...
Läs mer