Nyckeln till att bli författare
27 jul 2022

Nyckeln till att bli författare

Många drömmer om att bli författare. Få blir framgångsrika. Här får du tipsen som gör att du lyckas.

Enligt Mats Söderlund, förbundsordförande på Sveriges Författarförbund, finns det många bra utbildningar för den som vill bli författare. Några få klarar utmaningen utan att studera men de flesta behöver flera år för att lyckas.

– Genomsnittsåldern för debutanter i Sverige är 36 år. 38 för kvinnor, 34 för män. Det säger någonting om vad som krävs. Och det är väl bra, säger Mats.

Mats säger att många författare har studerat på folkhögskolor. Han gissar att det är på grund av de fria formerna. Bland annat kan du studera en skrivarlinje, kurser inom kreativt skrivande eller författarskapsstudier. Det finns också utbildningar om enskilda författare som Astrid Lindgren och Jane Austen.

En utbildning där Mats säger att nästan alla fortsätter som fullfjädrade författare är Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Funderar du på att bli författare menar Mats att du kan börja med att fråga dig inom vilken genre du vill skriva. Vill du skriva historiska, roliga eller spännande böcker?

– Skriv om det som är allra svårast att skriva om. Då är chansen störst att det blir riktigt bra, säger Mats.

Mats tipsar: Så blir du författare

  • Skriv alltid.
  • När du inte skriver – läs.
  • Skriv när du läser.
  • Hör av dig till Författarförbundet innan du skriver kontrakt.

Senast uppdaterad: 27 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så lyckas du på distans

Allt fler väljer att studera på distans. Men statistiken visar att studieresultaten är riktigt dåliga bland distansstudenter. AllaStudier tipsar om hur du ska göra för att lyckas. De senaste tio åren har antalet högskolestudenter som studerar på distans ökat med hela 245 %. Förra läsåret pluggade 90 500 studenter enbart på distans, vilket utgör 20 % av det totala antalet studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sommarkurs kul semesteralternativ

Snabba på din högskoleutbildning eller lär dig måla akvarell. Utbudet är enormt och en av de populäraste sommarkurserna lär ut konsten att göra en stå upp-show. Förra sommaren var det över 30 000 personer som gick en sommarkurs, på högskola eller folkhögskola. För många högskolestudenter är det ett alternativ till sommarjobb, eftersom man får studiemedel och snabbare når examen, medan andra går en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-11

De populäraste programmen

Trycket på landets högskolor och universitet högre än någonsin. Lista: Populäraste programmen.

Läs mer