07 okt 2021

Fler studenter pluggar vidare

Allt fler elever går direkt från gymnasiet till universitet och högskolor. Samtidigt skärps behörighetskraven och fler tar kurser som ger meritpoäng för att öka sina chanser att få en studieplats.

Direktövergången från gymnasiet till högskolestudier ökar för tredje året i rad, visar ny statistik från Skolverket. En fjärdedel av de elever som tog studenten våren 2009 valde att plugga vidare redan följande läsår.

Av de elever som tog studenten i våras läste också fler utökat program och kurser som ger meritpoäng för att öka sina chanser i konkurrensen om en högskoleplats.

Skärpta krav gör ändå att andelen behöriga för högskolestudier minskar. 87 procent av eleverna som tog studenten i våras hade grundläggande behörighet, vilket är tre procentenheter färre än föregående år.

Den genomsnittliga betygspoängen bland de utexaminerade gymnasieeleverna ligger på samma nivå som tidigare år – 14,0 poäng. Kvinnor har fortfarande högre snittbetyg än män.

Fakta: Naturvetare har bäst betyg

Den genomsnittliga betygspoängen bland utexaminerade gymnasieelever var 14,0 poäng våren 2010.

Kvinnor hade i snitt 14,7 poäng, medan männen hade 13,3 poäng.

Elever på naturvetenskapliga utbildningar hade det högsta snittbetyget, följt av elever på estetiska och samhällsvetenskapliga program.

Källa: Skolverket

TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena som är heta och iskalla 2015

Ljusa utsikter för brandmän, sjukgymnaster och tandläkare. Sämre prognos för kulturyrken och beteendevetare. Knåda ryggar, släcka bränder, lära ut språk och laga tänder. Det är konkreta, handfasta akademikeryrken som gäller för den som vill ha en säker arbetsmarknad framöver. Det visar en stor kartläggning som gjorts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, i samband med Studentmässan&nb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningarna som förgyller ditt CV

Examen är klar och snart kommer företagen att slåss om dig. Eller är det du som får jaga dem? Vi lät Anki Udd, ledarskapskonsult på Ledarna, och Anna Berglund, kandidat- och CV-ansvarig på Poolia, ge sina bästa tips på hur du får din utbildning att sticka ut i mängden. 1) Arbetsgivaren ska inte behöva leta genom ditt CV efter ”godbitarna”. Tänk på vem som ska läsa ditt CV.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-15

Tre svenska universitet i topp

När Times Higher Education rankar de 100 bästa universiteten yngre än 50 år hamnar tre svenska universitet på listan; SLU, Umeå universitet och Linköping universitet. Rankningen "Times Higher Education 100 under 50" blickar framåt och listar den nya generationen universitet som på bara några årtionden har lyckats slå sig in i universitetens världselit, med potential att bli nästa generations Harva ...
Läs mer