14 okt 2021

Tandläkarstudenter pluggar mest

Studenter lägger olika mycket tid på studierna beroende på vad de studerar. Odontologistudenter hör till dem som ägnar mest tid framför böckerna.

Idag, 3 januari, presenterar Högskoleverket de svenska resultaten från Eurostudent, en undersökning om studenters sociala och ekonomiska villkor i 25 europeiska länder. Enligt undersökningen varierar den tid studenter lägger ner på studierna stort mellan olika utbildningar. Mest tid lägger studenter i medicin och odontologi – i snitt 40 timmar i veckan. De är tätt följda av teknikstudenter.

Humaniora- och teologistudenterna ägnar minst tid i veckan på studierna, i genomsnitt drygt 20 timmar. Även lärarstudenter samt studenter inom juridik och samhällsvetenskap lägger ner få timmar i veckan. Studenterna ägnar mer tid åt själv- och gruppstudier än på lärarledd undervisning under en genomsnittlig vecka.

Nästan hälften av dem som studerar på heltid jobbar mer än tio timmar i veckan. Drygt var fjärde student uppger att de får ekonomiskt stöd från föräldrarna eller sin partner.

Artikelskribent: Per Samuelson

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-09

Nu kommer mattenördens revansch

Matematiker hetast på finansmarknaden. Algoritmer skapar jättevinster. ”Måste vara både social och nördig” De räckte upp handen när resten av klassen suckade och längtade efter rast. Men nu tar mattenördarna revansch. Den nya datoriserade börsmarknaden skriker efter matematikbegåvningar. – Hela branschen blir mer och mer datoriserad och avancerade matematiska uträkningar spelar en allt större roll ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Linnea lever sin musikaldröm

Linnea Larsdotter Mikkelä sökte till muskallinjen på New York Film Academy, och kom in direkt. Nu, efter examen, gör hon så många auditions hon bara kan. Här är hennes tips för att lyckas. Linnea Larsdotter Mikkelä är uppvuxen i Trelleborg men befinner sig just nu i New York.  Hon bestämde sig tidigt för att satsa på musikalbranschen. –      Jag var med i min första u ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Experterna: Så hittar du rätt högskoleutbildning

Snart är det dags att välja till högskolan, ett val som kan påverka hela ditt liv. Här är experternas svar på de vanligaste frågorna. 

Läs mer