Den seglande gymnasieskolan

Foto: Privat

På Öckerö finns gymnasieprogrammet som inte liknar något annat. Här pluggar eleverna på en båt  - och får uppleva världen samtidigt.

För mig var seglingen själva höjdpunkten, känslan av att vara långt hemifrån och bara se horisonten och havet som glittrar, säger Karin lavett Blomkvist som liksom William Alexandersson nyligen är hemkommen från sitt livs äventyr.

Tillsammans med sin gymnasieklass seglade de den tremastade barken T/S Gunilla tvärs över Atlanten, från Lissabon via Cap Verde till Karibien. Och skolarbetet var en del av resan.

Syftet med resan är att det ska bli ett levande innehåll i ämnena, att eleverna ska kunna uppleva det de läser om på plats, säger Brita Malmcrona som är programansvarig för den seglande gymnasieskolan.

För William och Karin innebar det att teoretiska studier på båten varvades med skolbesök i hamnarna, utflykter och intervjuer med lokalbefolkningen. Projektarbetet skrevs om mänskliga rättigheter och i naturkunskapen läste om nya ekosystem de kunde studera på plats.

De som tycker det låter glassigt att segla i Karibien kan inte ha mer fel. Eleverna både pluggar, seglar, lagar mat och sköter underhållet av båten under resan. Och går vakt, dygnet runt.

Många tror att det är värsta semestern men det är en massa slit, skola dygnet runt, säger William.

Den seglande gymnasieskolan

Programmet motsvarar samhällsvetenskapsprogrammet. Öckerö gymnasieskola tar varje år in 44 elever till programmet och det behövs inga tidigare seglingserfarenheter för att söka till utbildningen. Månadsavgiften under resan är 4 200 kr/månad, som eleverna delvis kan täcka med inackorderingsbidrag från hemkommunen.

Fråga SYV