07 okt 2021

Den seglande gymnasieskolan

På Öckerö finns gymnasieprogrammet som inte liknar något annat. Här pluggar eleverna på en båt  - och får uppleva världen samtidigt.

För mig var seglingen själva höjdpunkten, känslan av att vara långt hemifrån och bara se horisonten och havet som glittrar, säger Karin lavett Blomkvist som liksom William Alexandersson nyligen är hemkommen från sitt livs äventyr.

Tillsammans med sin gymnasieklass seglade de den tremastade barken T/S Gunilla tvärs över Atlanten, från Lissabon via Cap Verde till Karibien. Och skolarbetet var en del av resan.

Syftet med resan är att det ska bli ett levande innehåll i ämnena, att eleverna ska kunna uppleva det de läser om på plats, säger Brita Malmcrona som är programansvarig för den seglande gymnasieskolan.

För William och Karin innebar det att teoretiska studier på båten varvades med skolbesök i hamnarna, utflykter och intervjuer med lokalbefolkningen. Projektarbetet skrevs om mänskliga rättigheter och i naturkunskapen läste om nya ekosystem de kunde studera på plats.

De som tycker det låter glassigt att segla i Karibien kan inte ha mer fel. Eleverna både pluggar, seglar, lagar mat och sköter underhållet av båten under resan. Och går vakt, dygnet runt.

Många tror att det är värsta semestern men det är en massa slit, skola dygnet runt, säger William.

Den seglande gymnasieskolan

Programmet motsvarar samhällsvetenskapsprogrammet. Öckerö gymnasieskola tar varje år in 44 elever till programmet och det behövs inga tidigare seglingserfarenheter för att söka till utbildningen. Månadsavgiften under resan är 4 200 kr/månad, som eleverna delvis kan täcka med inackorderingsbidrag från hemkommunen.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande" – Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nollningen: Sexistisk mobbning

Kränkande nollning på gymnasieskolor. Elever vittnar om sexistisk mobbning och kränkande ”snygghetsparader”. Skolan tar nu krafttag mot problemen. Sexlekar, alkoholförgiftning och utpressningsförsök – varje år rapporteras det om skandaler i samband med ”nollningar” vid skolstarten på gymnasier, högskolor och universitet. Senast i raden är Gångsätra gymnasium på Lidingö, där elever vittnar om sexis ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-20

Lärlingsutbildning

Att gå en lärlingsutbildning innebär att gå bredvid en mästare som handleder dig på arbetsplatsen. Lärlingsutbildning är för dig som vill lära dig i skarp miljö, där du befinner dig i verkligheten hela tiden. Det finns olika sätt att utbilda sig i lärlingsform. Här kan du läsa om vilken form som passar dig bäst beroende på dina förkunskaper. 

Läs mer