Olof, 17, pluggar och driver fyra företag

Olof pluggar och driver fyra företag
Foto: Henry Lundholm

Nu ska han dessutom gå ut gymnasiet på bara två år. Efter det väntar studier i ekonomi och juridik.

Olof Gustafsson, 17, ska förutom att driva fyra företag nu även gå ut gymnasiet på två år i stället för tre.

Varför?

– För att tjäna tid. Ett år är en lång tid och jag vill kunna nå vissa av mina mål så snabbt som möjligt.

Vad ska du göra efter studenten då?

– Jag ska börja på Handels och sedan läsa till jurist parallellt med det. Egentligen har jag en livsplan för de närmsta 18 åren, men det mesta är ganska hemligt än så länge.

Vad sade skolan när du berättade att du ville ta studenten i år i stället för 2012?

– De var väldigt skeptiska när jag frågade för ett år sedan, de hade ju aldrig tidigare varit med om det. Men i somras fick jag ett ”okej” av vice rektorn och då var det bara att gasa! Jag hade redan lagt ner jättemycket planering och lagt till och tentat av flera kurser, så mitt schema i vår är faktiskt ganska lugnt.

Du driver redan fyra företag. Berätta om dem?

– Serieplaneten är ett förlag som ger ut tecknade serier, bland annat ”Simpsons”. Sedan har jag Sitesolutions, en webbyrå som gör hemsidor. Seriehyllan som jag startade när jag var 13 är en webbutik med tecknade serier, den sajten har jag byggt upp helt själv. Till sist är det ”Serieblaskan”, en tidning där jag är chefredaktör för 23 medarbetare.

– Mitt entreprenörskap har bland annat gjort att jag nyligen blivit utvald som en av 15 finalister i ”Årets affärskreatör 2011” där vinnaren får en plats vid ett av Handelshögskolans kandidatprogram.

Eftersom du inte är myndig måste allt kring företagen godkännas av din pappa. Vilka konsekvenser har det fått?

– Den enda fördelen är väl att man måste övertyga någon annan först, så att man inte tar förhastade beslut och förlorar pengar. Men annars är det mest jobbigt, eftersom jag inte får göra allt jag vill. Pappa har sagt nej ganska många gånger.

Du har tidigare sagt att ditt mål är att bli miljardär. Står du fast vid det?

– Ja, men det är ett långsiktigt mål, jag är nöjd om jag har nått dit när jag ligger på dödsbädden. Men jag skulle ju inte tacka nej till att bli det tidigare.

Tips: Utbildningarna

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV