Drömjobbet – så blir det ditt

Inredningsarkitekt, polis eller marknadsförare? Här har vi samlat svenska folkets 10 främsta drömjobb – enligt en undersökning från Manpower – och ger dig utbildningarna så att du kan nå dit.

1) Inredningsarkitekt

För att förbereda dig kan du läsa naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och kanske komplettera med designteori eller formgivning innan du söker utbildningen till inredningsarkitekt.

2) Författare

Det finns många sätt att bli författare. Vissa klarar sig på talang men de flesta behöver gå en skrivarlinje eller en kurs i kreativt skrivande innan de lyckas publicera några böcker.

3) Ekonom

En ekonom kan arbeta med många olika saker. Du kan börja på gymnasiets ekonomiprogram och fortsätta med exempelvis företagsekonomi eller nationalekonomi. Beroende på vad du vill arbeta med kan du bland annat fortsätta plugga portföljvalsteori, revisionsmetodik och ekonomisk historia.

4) Marknadsförare

Om du vill bli marknadsförare kan du ha nytta av goda kunskaper i hur samhället och människor fungerar. En bra grund kan vara samhällsvetenskapsprogrammet, kurser i medie- och kommunikationsvetenskap eller en renodlad utbildning i just marknadsföring.

5) Äventyrare

Några utbildningar till att bli äventyrare finns inte i Sverige, även om en viss äventyrskurs kan ge en försmak. Kanske kan kurser som människan i extrema miljöer eller vandrarkurs hjälpa dig på vägen. Flera folkhögskolor anordnar kurser i friluftsliv.

6) Entreprenör

Det finns många utbildningar inom entreprenörskap, såväl på högskolor som på folkhögskolor. Annars kan gymnasiets ekonomiprogram och kurser inom företagsekonomi vara en bra grund för en entreprenör.

7) Ingenjör

I Sverige finns flera olika utbildningar för att bli ingenjör och arbetsmarknaden ser dessutom god ut, oavsett om du väljer att bli civilingenjör eller högskoleingenjör. Bland annat kan du studera till byggingenjör, brandingenjör, elektroingenjör och dataingenjör.

8) Läkare

Oavsett vilken inriktning du vill välja så är läkarprogrammet enda sättet att utbilda sig till läkare i Sverige. Du får behörighet genom att studera naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, göra högskoleprovet eller genom att läsa upp och in betyg.

9) Polis

Vill du bli polis måste du komma in på polisutbildningen vid Polishögskolan. För att komma in där kan du bland annat gå polisförberedande kurser, genom att plugga antropologi och lära dig arabiska.

10) Musiker

En bra grund för en musikkarriär kan du få på estetiska programmet. Komplettera med kurser i exempelvis gitarrspel, sång eller piano.

Fråga SYV