07 okt 2021

Drömjobbet – så blir det ditt

Inredningsarkitekt, polis eller marknadsförare? Här har vi samlat svenska folkets 10 främsta drömjobb – enligt en undersökning från Manpower – och ger dig utbildningarna så att du kan nå dit.

1) Inredningsarkitekt

För att förbereda dig kan du läsa naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och kanske komplettera med designteori eller formgivning innan du söker utbildningen till inredningsarkitekt.

2) Författare

Det finns många sätt att bli författare. Vissa klarar sig på talang men de flesta behöver gå en skrivarlinje eller en kurs i kreativt skrivande innan de lyckas publicera några böcker.

3) Ekonom

En ekonom kan arbeta med många olika saker. Du kan börja på gymnasiets ekonomiprogram och fortsätta med exempelvis företagsekonomi eller nationalekonomi. Beroende på vad du vill arbeta med kan du bland annat fortsätta plugga portföljvalsteori och revisionsmetodik.

4) Marknadsförare

Om du vill bli marknadsförare kan du ha nytta av goda kunskaper i hur samhället och människor fungerar. En bra grund kan vara samhällsvetenskapsprogrammet, kurser i medie- och kommunikationsvetenskap eller en renodlad utbildning i just marknadsföring.

5) Äventyrare

Några utbildningar till att bli äventyrare finns inte i Sverige, även om en viss äventyrskurs kan ge en försmak. Flera folkhögskolor anordnar kurser i friluftsliv.

6) Entreprenör

Det finns många utbildningar inom entreprenörskap, såväl på högskolor som på folkhögskolor. Annars kan gymnasiets ekonomiprogram och kurser inom företagsekonomi vara en bra grund för en entreprenör.

7) Ingenjör

I Sverige finns flera olika utbildningar för att bli ingenjör och arbetsmarknaden ser dessutom god ut, oavsett om du väljer att bli civilingenjör eller högskoleingenjör. Bland annat kan du studera till byggingenjör, brandingenjör, elektroingenjör och dataingenjör.

8) Läkare

Oavsett vilken inriktning du vill välja så är läkarprogrammet enda sättet att utbilda sig till läkare i Sverige. Du får behörighet genom att studera naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, göra högskoleprovet eller genom att läsa upp och in betyg.

9) Polis

Vill du bli polis måste du komma in på polisutbildningen vid Polishögskolan. För att komma in där kan du bland annat gå polisförberedande kurser.

10) Musiker

En bra grund för en musikkarriär kan du gå på estetiska programmet på gymnasiet. Komplettera med kurser i exempelvis gitarrspel, sång eller piano.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Facebook avslöjar var du ska jobba

Dina statusuppdateringar berättar mer än du tror. En kvarts miljon har redan fått sin framtid läst. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, driver en sajt där du får reda på vad du ska bli. En ”maskin” läser av dina statusuppdateringar på Facebook och räknar ut vad som passar bäst. Sidan har fått över 250 000 besökare sedan 11 november. – Vi vill peka på att våra utbildningar ger en bred ingång till ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Hallå där...Sveriges kvinna i Hongkong

Camilla Wengholm, 25  från Ekonomihögskolan i Lund som just nu befinner sig mitt i världens största casetävling fär ekonomistudenter i Hongkong. Tillsammans med Christoffer Haraldsson, Niklas Hansson och Olof Nordgren representerar hon Sverige bland 23 andra länder. Efter två kvaldagar har de precis fått reda på att de är ett av fyra lag i final. Vilka case har ni löst under tävlingen?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer