"Det här handlar absolut inte om striptease"

Här studerar sexåringar strippdans
Foto: Henry Lundholm

Kids Pole Dance har kommit till Sverige. I träningsformen lär sig barnen att dansa runt en strippstång.

Pole dance har länge varit en del av miljön på strippklubbar. Efter att stjärnor som Madonna och Britney Spears började använda redskapet för träning har det spritt sig till Sverige. Nu finns träningsformen för barn.

– I USA är det väldigt populärt med Kids Pole Dance. Men vi kan inte kalla det för det, då skulle vi skrämma bort föräldrarna. Vi kallar det för Kids Acro. I de åldrarna kan de klättra på stången med fotsulorna, som apor, säger Petra Larsson vid dansskolan Dancing Queen i Stockholm.

Gruppen i åldrarna 6–11 år träffas på fredagar. Petra Larsson berättar att kursen innehåller koordination och akrobatik och att det är mer ”floor work” än i Strip Aerobics.

– Det här handlar absolut inte om striptease. Det är barnen själva som har valt aktiviteten. Barnen började leka med stolparna och tyckte det var roligt. För dem är det bara en klätterställning. Det har absolut inget med sex, porr eller stripp att göra, säger Petra Larsson.

Hon betonar att dansskolans övriga aktiviteter inte heller har något med striptease att göra.

– De som uppfattar vår hemsida som porrig får stå för det själva. Det är upp till betraktarens ögon. Barn har inga förutfattade meningar, säger Petra Larsson.

Andra kurser vid dansskolan är Strip Chair, Umbrella Strip och Floor Strip. För att börja med Strip Aerobics är åldersgränsen 16 år.

Hillevi Wahl: Skippa stolpen för barn

"Okej. Låt oss tala klartext här med en gång. Pole dance är stripp-dans med erotiska under­toner. Om vuxna vill hålla på att åla sig runt en stolpe och kalla det för träning, visst, fine. Men barn ska inte åla sig runt en stripp-­stolpe.

De får kalla det vad de vill, Kids Acro, ”akrobatik­dans” eller vad sjutton som helst, men vad det handlar om är erotisk dans, klart associerat med att män sticker ner sedlar i kvinnornas underkläder. Det är aningslöst att som förälder sätta sina 6–11-åringar i sådana klasser.

Självklart är det bra att barn får träna och klättra och röra på sina fina kroppar. Jättebra! Men skippa stolpen!"

/Hillevi Wahl, kolumnist i Metro.

Läs mer om ovanliga utbildningar:

Fråga SYV