Bli reseledare på gymnasiet

Bli reseledare på gymnasiet
Foto: Fritidsresor

På det nyskapade Hotell- och turismprogrammet förbereds du på en framtid inom turismen. Natalie på Lanzarote: "Det är sol varje dag"

I höst startar det nyskapade hotell- och turismprogrammet på landets gymnasieskolor. Mer tyngd kommer att ligga på engelska, moderna språk, miljö och ekonomi jämfört med tidigare. Turismnäringen är världens snabbast växande industri.

Natalie Laprevote Söderberg, 25, från Mjölby, har ett jobb i solen. De senaste åren har hon arbetat som reseledare för Fritidsresor i bland annat Thailand, Italien och Grekland. I dag jobbar hon på Lanzarote.

– Det är inte många jobb som är så utmanande och roliga. Det är sol året runt, säger Natalie.

Tre år efter gymnasiet studerade Natalie en utbildning i service och turism på Grimslövs folkhögskola. Utbildningen gav henne jobbet som reseledare.

– Jag hittade det på internet och jag visste direkt att det var det jag ville läsa. Vi skulle klättra på Kebnekaise och få reseledarutbildning på Cypern. Jag sökte och kom in, säger Natalie.

Enligt Natalie handlar livet som reseledare om att ta hand om gäster på bästa sätt. I det dagliga arbetet ingår välkomstmöten, problemlösning, att hämta på flygplatser och att leda utflykter.

– Det finns olika sorters utflykter, vissa är sol och bad. Andra kräver mycket bakgrundsarbete för man måste vara kunnig. Knossos på Kreta är en sådan utflykt. Man måste vilja lära sig, för det finns alltid något att lära!

Wiveka Roth arbetar med företagets rekrytering till utlandet. Enligt henne är det viktigt att man delar företagets värderingar. Betygen från skolan inte är lika viktiga.

– Ibland får jag ansökningar av ungdomar som har MVG i allt. Jag tar givetvis emot dem av artighet men det är viktigare med rätt attityd, helt enkelt.

Wiveka säger att du kan fundera över ditt personliga varumärke och jämföra om det stämmer med företagets varumärke. Då kan man få en mer varaktig relation.

– Vi vill ha trofasta, ärliga, öppna, trygga ungdomar som är trygga i sitt eget varumärke, säger Wiveka.

Hon tycker att gymnasiets nuvarande turismprogram är bra men att det kan bli bättre.

– Det skulle behöva mer språk och företagsekonomi, säger hon.

Fakta: Alla yrkesförberedande program

Fråga SYV