Flytta till Luleå – för matematiken

Flytta till Luleå – för matematiken
Foto: Scanpix

Evelin Blom flyttade från Kiruna till Luleå för att satsa på matte. Hela hennes klass har samma intresse och på spetsutbildningen får de alla utmaningar de är ute efter.

En spetsutbildning utmärks av högt tempo och kurser på universitetsnivå. Det kräver intresse, fallenhet - och studiedisciplin.

– Det är inte så farligt. Vi läser visserligen fler kurser, men om man planerar hur man ska plugga så blir det inte så tungt. I år har också några av oss i klassen pluggat tillsammans och det har funkat jättebra, säger Evelin, elev på Luleå gymnasieskolas spetsutbildning i matte.

Hon sökte dit för att hon alltid haft lätt för matte och gillar problemlösningar. Men inte bara därför.

– Jag kommer från Kiruna och ville inte gå gymnasiet där. Så jag tänkte att jag kunde pröva. Alla som gav råd sade att man alltid kan flytta tillbaka om man ångrar sig.

Totalt finns 20 gymnasieskolor i landet med riksintagning till sina spetsutbildningar - det vill säga alla kan söka oavsett var de bor. Evelin siktar på att bli civilingenjör, och enligt rektor Stefan Wikén kommer de flesta matteeleverna i Luleå att välja samma bana.

– Men inte alla. En del funderar på att bli läkare. Hit har de sökt främst för att få utmaningen. Det är den som kittlar dem. Är de bara ute efter högsta möjliga betyg är det bättre att söka det ordinarie naturvetenskapsprogrammet, säger han.

Viktiga länkar

Viktiga datum

Sista ansökningsdag till gymnasiet varierar från kommun till kommun. För Stockholmsregionen gäller den 24 februari, för både Göteborgs- och Skåneregionen gäller den 1 mars.

Preliminärt antagningsbesked ges i slutet av april.

Sista dag för omval i mitten av maj.

Slutligt antagningsbesked lämnas i slutet av juni–början av juli.

I augusti–september sker reservintagning.

Källa: Skolverket

Fråga SYV