Juridikstudenter avslöjar
lönerna på arbetsmarknaden

Juridikstudenter avslöjar lönerna på arbetsmarknaden
Foto: Privat

Sajten Legalbuzz.se dök plötsligt upp på internet och började avslöja detaljer om juristbyråerna i Sverige som tidigare inte varit kända. Mest uppmärksammat blev att de gick ut och avslöjade lönerna.

– Vi ville göra en sida som ger en bra och djup bild av de olika juristbyråerna. Vi vill inte ha något skvaller men inte heller den vanliga stereotypa profilbilden, säger Filip Solsjö, en av grundarna av sajten.

Han menar att sajten främst vänder sig till studenter som letar praktik eller jobb så de ska kunna göra ett bättre val med mera information.

– Jag studerar själv och en ofta efterfrågad information är hur lönenivåerna ser ut när du går in i en byrå, säger han.

Ingångslönerna på en byrå ligger enligt hemsidan i snitt strax under 30 000 men löneutvecklingen är snabb. Efter fem år så betalar de flesta över 50 000 kronor i månadslön. En lön som personerna bakom Legalbuzz inte tycker är bra nog.

– Vi anser att det är en låg lön om du jämför med de andra nordiska länderna. Vi hoppas att genom att publicera den här informationen så kan vi få en ökning i landet, säger Filip Solsjö.

Reaktionerna på sidan har till största delen varit positiva. De ansvariga var från början anonyma men har nu gått ut med sina namn. Filip Solsjö ställer för första gången upp med sitt namn i den här intervjun.

– De ställen jag vill jobba på hoppas jag efterfrågar initiativ och personer som tar tag i och startar och driver egna saker. Om någon skulle särbehandla mig för det här så vill jag inte arbeta där.

Tips: Utbildningar inom juridik

Läs mer:

Fråga SYV