Miljonsvindlare upptäcktes av CSN

Miljonsvindlare upptäckta av CSN
Foto: stock.xchng

Ett 30-tal personer ansökte om studiemedel för att plugga vid ett Londonuniversitet. Nu har CSN polisanmält dem för bidragsbrott, för på universitetet har de aldrig visat sig.

De 29 personer som polisanmälts har alla intygat att de antagits vid University of East London, och beviljats studiemedel av Centrala studiestödsnämnden (CSN). Men när en av CSN:s handläggare granskade dokumenten och tog kontakt med lärosätet visade det sig att antagningsbeskeden var förfalskade.

– Vi hade tur den här gången och har varit tillräckligt vakna för att hindra en större del av utbetalningarna, säger Håkan Simonsson, chef för CSN:s enhet för handläggarstöd.

De polisanmälda personerna bor i Stockholm, Uppsala, Jönköping och Göteborg och ärendena har lämnats till citypolisen i Stockholm. CSN:s erfarenhet från tidigare rättsfall är att bidragsbrotten är satta i system. En eller flera personer utnyttjar ett lärosätes namn, förfalskar intyg och kan på det sättet kvittera ut tiotusentals kronor åt gången. I Londonfallen har CSN betalat ut 300 000 kronor. Ytterligare fyra miljoner skulle ha betalats ut.

– De utländska universiteten utsätts ju också för ett bedrägeri i form av förfalskade antagningsbesked – de har ju aldrig sett de här personerna, säger Håkan Simonsson.

Länkar

Fråga SYV