Ny trend: Volontärarbeta på gymnasiet

Foto: Privat

Intresset för volontärarbete ökar bland riktigt unga. Åsa Holm gjorde sitt projektarbete på gymnasiet på barnhem i Ghana.

Vi lever i en värld som krymper, ungdomar är resvana och engagerade i frågor som berör världen, till exempel klimatet. Sociala medier som Facebook tror jag också gör att intresset för andra länder ökar, säger Eva Kaiser på Volontärresor som upplevt en fördubbling av antalet gymnasieelever som reser som volontärer de senaste åren.

Åsa Holm är en av dem som valde att göra sitt projektarbete på gymnasiet som en volontärresa. Under tre veckor tog Åsa hand om 50 barn i åldrarna 0 till 5 år på ett barnhem i Ghana.

Jag hade inställningen att åka ner för att göra skillnad för just de här barnen, inte för att rädda Ghana. Och det är inte klokt vad mycket man kan hinna på tre veckor, säger Åsa.

Syftet med projektarbetet var att informera andra gymnasieelever om hur det är att jobba som volontär. För Åsa ledde resan till att hon nu jobbar med att informera gymnasieelever om möjligheterna att åka som volontär, under och efter gymnasiet.

Jag har fått en annan syn på saker och tar inte allt för givet som att det rinner vatten ur kranen, säger Åsa.

Att jobba som volontär

  • Så hittar du volontärjobbet
  • Krav för att bli volontär
  • Villkor och kostnader

All information du behöver i Fakta: Jobba som volontär

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV