18 nov 2021

Test: Vad ska du jobba med?

Har du svårt att bestämma dig för vilken väg som känns rätt? Räta ut de första frågetecknen genom att ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Testet bygger på den amerikanske professorn John Hollands ”matchningsteori”, en modell som bland annat har använts av Arbetsförmedlingen.

Om du inte är nöjd med resultatet

Här är några tips till dig som funderar över vad du vill bli.

  • Välj med både hjärna och hjärta. Var strukturerad när du tänker och utforska alternativen och utforska dig själv. Men känslorna måste också finnas. Du måste bli förälskad innan du bestämmer dig.
  • Ta reda på vad som finns. Du kan inte välja något du aldrig hört talas om. Här ligger en stor hemlighet som många blundar för. Med databaser och olika webbsidor kan du lätt få veta dina möjligheter.

  • Dröm stort. Sätt mål för ditt liv men var beredd att ompröva under vägen. Hinder är till för att övervinnas.
  • Ta hjälp av kompisar. Gör till exempel Arbetsförmedlingens test tillsammans, där kompisen svarar på frågor om dig. Då får du en utomståendes syn på vem du är. Sedan byter ni och du svarar åt din vän.

  • Var öppen! Det finns en teori som kallas ”planned happenstance” – planerad slump. Om du är nyfiken, flexibel och öppen så dyker det ofta upp saker längs vägen.

Senast uppdaterad: 18 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Hallå där...Sveriges kvinna i Hongkong

Camilla Wengholm, 25  från Ekonomihögskolan i Lund som just nu befinner sig mitt i världens största casetävling fär ekonomistudenter i Hongkong. Tillsammans med Christoffer Haraldsson, Niklas Hansson och Olof Nordgren representerar hon Sverige bland 23 andra länder. Efter två kvaldagar har de precis fått reda på att de är ett av fyra lag i final. Vilka case har ni löst under tävlingen?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

De leker sig till ett framtida jobb

Klättra på en klättervägg med HR-ansvarig på Ikea eller bygg en flotte med studentambassadören på Deloitte. Corporate Challenge anordnas av Lundaekonomerna och är en professionell lekdag där företag och studenter möts. Högskolor och universitet får ofta kritik för dålig kontakt mellan studenter och näringsliv. På många ställen har studenterna själva, genom kårerna, tagit tag i saken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Erfarenhet viktigare än bra betyg

75 procent av 600 tillfrågade chefer tycker att arbetslivserfarenhet väger tyngre än bra betyg när de anställer. Just nu är tusentals nyexade studenter redo att söka jobb. Men hur viktiga är betygen? Inte så viktiga om vi får tro de drygt 600 chefer som tillfrågats i Centric Professionals undersökning. Frågan som ställdes handlade om vad de ansåg vara viktigast om de skulle anställa en ung tjej el ...
Läs mer