Mäklare – senaste trendutbildningen
21 okt 2021

Mäklare – senaste trendutbildningen

Mäklarutbildning är populärt. Vid senaste antagningen hade man tre förstahandssökningar per plats – bara vid utbildningen i Luleå.

En som hakat på trenden är Tomas Johansson, 23. För två och ett halvt år sedan började han på fastighetsmäklarprogrammet vid Högskolan Väst i Trollhättan.

– Utbildningen har varit bra mestadels. Givetvis har det varit kurser man gillar mer än andra. Men det är ju en utbildning man vill ta sig igenom, säger Tomas.

Vid sidan av studierna har han extrajobbat och praktiserat på Bjurfors i Göteborg. Om några veckor kommer han att vara registrerad fastighetsmäklare. Då ser arbetsmarknaden god ut.

– Det känns som att många har möjligheter, med alla pensionsavgångar och så vidare. Bara man är lite flexibel själv.

Tomas pluggade samhällsvetenskapsprogrammet med ekonomisk inriktning på gymnasiet i Kungsbacka.

Efter studenten jobbade han på Ringhals, vickade inom skola och barnomsorg och reste till Australien. Det tog två år innan han valde att börja studera i Trollhättan.

Varför ville du bli mäklare?

– Man behöver kunna lite om mycket. Eller egentligen behöver du kunna mycket om mycket! Det är byggteknik, ekonomi, försäljning, kundkontakt och jag lockas av att inte sitta still. Det är omväxlande. När jag kom på att jag ville plugga till mäklare så var det solklart.

Tomas 3 tips inför mäklaryrket

  1. Sök information 
    Ta reda på vad mäklaryrket innebär. Många tror att det handlar om att tjäna lätta pengar men det är mycket mer energikrävande än många tror.

  2. Gör en målbild
    Skaffa dig en bild av vad du vill jobba med. Gör en målbild av vad du vill: bostadsrätter i en storstad, villor eller lantbruk? Det finns ju många möjligheter inom det här yrket.

  3. Få in en fot
    Etablera kontakt med företag i förväg innan du börjar studera. Slå en signal! Jag började på vår kundvårdsavdelning och fick ett kontaktnät och en annan förståelse.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena som är heta och iskalla 2015

Ljusa utsikter för brandmän, sjukgymnaster och tandläkare. Sämre prognos för kulturyrken och beteendevetare. Knåda ryggar, släcka bränder, lära ut språk och laga tänder. Det är konkreta, handfasta akademikeryrken som gäller för den som vill ha en säker arbetsmarknad framöver. Det visar en stor kartläggning som gjorts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, i samband med Studentmässan&nb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-16

Toppstudenter vill bli konsulter

Bland Sveriges främsta ekonomi- och teknikstudenter är managementkonsultfirmorna de mest attraktiva arbetsgivarna. Även bland juridikstudenterna rankas konsult- och rådgivningsyrket högst, där landets stora affärsjuridiska advokatbyråer hamnar i toppen. Talangförsörjningsföretaget Nova genomför varje år en undersökning bland sina medlemmar i nätverket Nova 100, där Sveriges främsta studenter rango ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-05

Här är drömjobben

För fjärde året i rad är Google önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja.

Läs mer