Astronauten som siktar mot stjärnorna

Foto: Fredrik Petersson

Väldigt få gör någonting av sina tidiga karriärdrömmar. Christer Fuglesang är egentligen inget undantag. Han drömde aldrig om att bli astronaut som ung, det bara blev så.

− För att bli astronaut krävs att du är i fysiskt god form, men man behöver absolut inte var någon elitidrottare. Du bör ha lätt för att lära dig saker snabbt, det gäller att klara av en bredd av många olika uppgifter. Att vara astronaut är både ett fysiskt och intellektuellt krävande jobb.

Drömmer du om att bli astronaut?

Utbildningar inom naturvetenskap, teknik eller medicin på minst masternivå kan leda hela vägen ut i rymden.

Medellön: På NASA tjänar man i allmänhet mellan 23 000 kr till drygt 45 000 kr per månad.

En stor anledning till att Christer Fuglesang blev antagen som astronaut är hans gedigna utbildning och forskarbakgrund. Han minns studietiden som väldigt trevlig och avslöjar att han betraktades som en festprisse på KTH, något som är lite svårt att tänka sig idag.

− Jag tyckte att studentlivet var roligt, dessutom gillade jag mitt huvudämne fysik. Jag var aldrig särskilt strategisk med mina studier och valde alltid utbildning utifrån vad jag tyckte var roligt att göra, inte vad det skulle leda till.

Strategisk eller inte, studierna ledde så småningom hela vägen ut i rymden. Det brukar ju sägas att man ska sikta mot stjärnorna för att komma någon vart i livet. Christer Fuglesang tog verkligen fasta på det karriärrådet.

− Det bästa sättet att betrakta jorden är från rymden. För mig personligen är rymdpromenaderna det mest minnesvärda. Att glida fram och se jorden från rymden är riktigt häftigt.

Fler utbildningstips:

Fråga SYV