07 okt 2021

Cirkusdirektören som blev professor

Idén till Cirkus Cirkör, Tilde Björfors livsverk, kom tidigt 90-tal. Hon var strax över 20 år och befann sig mycket i Paris där hon bodde hos några kompisar som höll på med nycirkus och hakade på dem till träningen. Folk flög i luften och sprang på väggarna, Tilde blev frälst.

– Jag har provat det mesta inom cirkus, men jag kan ingenting speciellt bra. Mitt misslyckande som artist gjorde egentligen att jag blev cirkusdirektör. Jag ville på något sätt vara kvar i den fantastiska världen och då var jag ju tvungen att hitta på något. Det blev Cirkus Cirkör.

– I början kan det vara svårt att lita på sig själv tillräckligt mycket, men med åren har jag lärt mig att det bästa sättet att lyckas är att gå på sin känsla och inte bara lyssna på vad andra säger. När det blir problem och motgångar för mig blir jag mest peppad faktiskt. Jag blir inte knäckt utan ser nej som utmaningar.

Som 17-åring startade Tilde en egen gymnasieutbildning. Det kom sig av att hon inte tyckte att det vanliga gymnasiet gav henne det hon ville ha.

– Vi var ett gäng som flyttade upp till Stockholm efter nian. Vi tyckte att skolplikten var slut och vi ville inte gå i en vanlig skola. Vår grundinställning var att kunskap är kul, att läsa matte ska vara lika kul som att gå på bio, då är det bra pedagogik.

Från att starta en egen gymnasieutbildning som 17-åring till att år 2010 kunna titulera sig professor vid Danshögskolan är en imponerande resa.

Drömmer du om att bli cirkusartist?

Om du ska gå i Tildes fotspår rekommenderas att du söker till Nycirkus vid Danshögskolan. Eller kanske ”Konstnärligt kandidatprogram i teater, inriktning skådespeleri” vid Göteborgs universitet.

Medellön: 20 000 kr

Christian Albinsson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Sök de heta gröna utbildningarna

Vill du bli klimatforskare, meteorolog eller miljökonsult? Dags att söka ekoutbildningarna. – Jag har alltid varit intresserad av klimatfrågor. Nu har det blivit populärt, säger studenten Emelie Pålsson. Emelie läser masterutbildning i miljövård och fysisk planering vid Stockholms universitet. – Det känns bra att få göra något verkligt. På många kurser sitter man bara i en föreläsningssal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så lite har studenten kvar när räkningarna betalats

Sveriges studenter lever knapert – men samtidigt lägger man mer pengar på mobiltelefoni än på kurslitteratur. – Det stämmer nog. Mobilen drar mycket pengar, säger 28-åriga Silvia som studerar i Stockholm. Mat, boende, mobiltelefoni, lokala resor och kurslitteratur är de fem största utgiftsposterna för dagens studenter. Siffrorna finns i rapporten Student 2013 som publiceras i dag.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tre svenska universitet bland de 100 främsta

Karolinska institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Det är Sveriges bästa universitet enligt Times Higher Educations World University Rankings 2014-15. Amerikanskt i topp, tätt följt av brittiska universitet, årets rankningslista  från Times Higher Education över universitet världen över avslöjar inga direkta nyheter. Trenden med en maktförskjutning österut är tydlig, ameri ...
Läs mer