"Måste kunna agera som affärsman"

Foto: Andreas Hylthén

Jag älskar att vara ute i naturen, och växte upp med en mamma som var ”Mulle-tant” och en hurtig norrman till pappa. Så det är kanske inte så konstigt att jag blev som jag blev, säger Ola Skinnarmo med ett leende.

Han är kvick i sina kommentarer och räds inte att använda en kaxig ton när han berättar om sina upplevelser.

Hitta utbildningar:

Att vara äventyrare innebär självklart en del risker, men jag är här för att leva livet, inte skrämma livet ur mig. Under en av turerna över Grönland trillade jag exempelvis ner i en glaciärspricka, men det gick bra. Några dagar senare trillade min polare ner i en annan glaciärspricka och då gick också repet av så han föll 27 meter. Självklart är man rädd ibland, men det hör till. Vi klarade oss båda.

Ola har fokuserat sina äventyrsresor till kalla platser och enligt honom finns det självklara skäl till den inställningen.

Det är bara gamla gubbar som lallar runt i öknar och tycker att det är coolt. I djungler finns amöbor och annan skit, det har aldrig lockat mig. Mitt nästa äventyr blir att segla Nordostpassagen, en dröm som jag har haft länge. Det är bara tre som har seglat den sträckan tidigare.

För att bli framgångsrik äventyrare krävs inte bara kreativitet och mod utan även lämplig utbildning och affärsmässighet.

– Man måste givetvis palla fysiskt på plats och inte minst mentalt, vilket kanske är ännu svårare för många. Men man måste även kunna agera som både affärsman och PR-kille för att få sponsring. Att segla Nordostpassagen kostar ungefär sju miljoner exempelvis.

Läs mer:

Fråga SYV