Guide: Så går gymnasievalet till

Så går gymnasievalet till
Foto: Fredrik Petersson

Nu är det dags att söka till gymnasiet. Ska du bli cirkusartist, matematiker eller tolk? Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips.

OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor.

Testa dig själv

Börja söka

I slutet på januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till intagningssajten gyantagningen.se hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online.

Sista ansökningsdagen

Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig. Exempelvis gäller 24 februari som sista ansökningsdag i Stockholm, och 1 mars för Göteborg.

Inträdesprov

I mars genomför flera av de estetiska och engelskspråkiga utbildningar sina inträdesprov. Kolla upp vilka datum som gäller för just din utbildning om du sökt någon med antagningsprov.

Preliminära antagningsresultatet

I slutet av april kan du se ditt preliminära antagningsresultat på gyantagningen.se. Från och med 27 april kan du göra ett omval om du vill det.

Slutgiltiga antagningsresultatet

I början av juli visas de slutgiltiga antagningsresultaten på gyantagningen.se. Den 21 juli är sista dagen för att svara på antagningsresultatet och bekräfta vad du valt att gå.

Gymnasiet börjar

I slutet av augusti börjar din gymnasieutbildning. Kolla upp exakt datum som gäller för utbildningen du kom in på, det varierar något runt om i Sverige.

Läs mer:

Fråga SYV