Tropisk marinbiologi
14 okt 2021

Tropisk marinbiologi – med paradiset som arbetsplats

För många vore det en dröm att jobba i ett tropiskt paradis med fiskar, koraller och marina däggdjur. Utbildningar inom miljö har blivit 2000-talets framtidsbransch.

– I tropisk miljö kan du jobba i u-länder med u-landsfrågor. Jag jobbar i Tanzania och handleder doktorander. På Sida kan man jobba med exempelvis vattenfrågor i Afrika, säger Martin Gullström vid Stockholms universitet.

I höstas undervisade Martin i den internetbaserade distanskursen Tropisk marinbiologi. På kursen studerar studenterna bland annat korallrev och mangroveträsk.

– Det stora jobbet är egentligen att man skriver tre essäer.

Studenterna väljer ett område – exempelvis korallrev – och studerar hur ekosystemet fungerar. Martin säger att han rekommenderar utbildningen till alla som brinner för marinbiologi.

– Många på jorden bor vid kuster, så många påverkas av havet. Jag gillar u-lands- och miljöfrågor. Men visst är det en tuff bransch.

Tips på utbildningar

Miljövetenskap

Ekologi

Tropisk ekologi

Artikelskribent: Per Samuelson

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Högskolorna där studenter fuskar mest

Hundratals studenter vid landets högskolor blev avstängda förra året. Här ska du undvika att fuska – AllaStudier.se ger dig hela listan. Totalt 506 studenter stängdes av från undervisning vid landets större universitet och högskolor i fjol på grund av fusk, en uppgång med drygt 47 procent jämfört med året före. Flest avstängningar hade Linköpings universitet, kraftigaste ökningen stod Högskolan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-10-06

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Hallå där: Vet vi hur långt nuet är?

Forskningen har äntligen hittat svaret på en svårlöst gåta. Jan Almäng, doktor i teoretisk filosofi vid Högskolan i Väst, har nyligen skrivit en artikel om tidsupplevelse där ”ett nu” definieras som två sekunder långt.Hur sjutton menar du nu? – Om du tänker dig att du lyssnar på en låt med ”do re mi” i början, kan du höra hela den sekvensen. Fortsätter låten i en minut till kan du inte höra hela l ...
Läs mer