07 okt 2021

"Här kan man få 21 000 dollar i stipendium"

Många är intresserade av att plugga utomlands men oroar sig över kostnaderna. Få vet att det finns massor av stipendier att söka.

Moa Lennartsson, Erik Nilsson och Josefin Hansson går första och andra året på NTI-gymnasiet i Lund. De är intresserade av att plugga utomlands och besöker därför Study Abroads mässa med utländska universitet i Malmö för att få svar på sina frågor.

Alla tre är mest intresserade av USA och vill plugga dans, grafisk design och musik. För att finansiera sina studier tänker de ta studielån från CSN och sommarjobba innan. De känner inte till möjligheten till stipendier, något som är vanligt förekommande på amerikanska universitet.

– På Long Island University kan man få upp till 21 000 dollar i stipendium. Då krävs det att man har riktigt höga betyg från gymnasiet och att man dessutom har skrivit riktigt bra resultat på det amerikanska högskoleprovet SAT. Men alla svenskar som har 15.0 i betyg och högre får stipendium hos oss, berättar Martin Guss som jobbar med rekryteringen av studenter till Long Island University i New York.

AllaStudier pratar med flera universitet på mässan som erbjuder stipendier till svenska studenter. De flesta delas ut till elever med höga betyg men i USA kan man även få sportstipendier om man är duktig i någon idrott och tävlar för skolan under sina studier.

– Vi har en hel del svenska studenter som kommer på fotbollsstipendier, i vissa fall kan man få hela studieavgiften betald, säger Mickey Kromann-Jensen på Hawai''i Pacific University.

Så söker du stipendier

På de flesta universitet söker du stipendium automatiskt när du gör din vanliga ansökan. Till vissa universitet söker du stipendier på en separat stipendieansökan.

Information om stipendier hittar du i regel på universitetets webbsida. Tänk på att titta efter stipendier till "international students" eftersom många stipendier bara delas ut till nationella studenter. Söker du genom en förmedling kan du prata med personalen där om vilka universitet som har bäst stipendiemöjligheter och hur man söker.

Läs mer:

Fakta: Stipendier

Guide: Studera i USA

Fakta: Idrottsstipendier i USA

Tips: Så får du råd att studera i USA

Han fick idrottsstipendium till USA

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Rankning

Rankning är omdebatterat i utbildningsvärlden. Helt klart är ändå att det är viktigt för studenter som väljer högskola världen över. Rankning är ett sätt att mäta kvalitet i högre utbildning eller forskning. I jämförelse med annan kvalitetsgranskning skiljer sig rankning genom att bedömningarna är relativa – några absoluta kriterier för ”minimumkvalitet” existerar inte.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utlandsstudier ger högre lön

Plugg utomlands slukar CSN-pengar, men lönar sig enligt ny studie. Enligt Svenskt Näringsliv får en utlandsstudent i snitt 807 kronor mer i plånboken än en som inte valt att åka iväg. Störst andel utlandsstudenter finns bland nationalekonomerna i Jönköping, där hela 95 procent valt att läsa utomlands. Sju av tio uppger att de har utlandsstudierna att tacka för att de fått jobb.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Lista: Världens 25 bästa universitet 2022

Times Higher Education rankar varje år över 1000 universitet för att komma fram till vilket som är världens bästa universitet. Topplistan för år 2022 hittar du här! 

Läs mer