Filip och Fredrik – från MVG i allt till Sveriges roligaste radarpar

Filip och Fredrik
Foto: Scanpix

Fredrik och Filip lever nog ett liv som många avundas, vem vill inte vara som dem? Tänk att få ha egna tv-program, åka världen runt och träffa kändisar, och tjäna bra med pengar av bara farten. Vi tog ett snack med Fredrik Wikingson och Filip Hammar för att ta reda på hur de blev som de blev.

Man kan utan att överdriva konstatera att Filip och Fredrik har lyckats med sitt personliga varumärkesbyggande. Från att vara ”moppe-fjuniga” i programmet ”Hello Sydney”, via ett gäng anmälningar för programmet ”Ursäkta röran – vi bygger om”, till att bli erkända som ”riktiga” journalister och samhällsbetraktare under de senaste åren. Dessutom är de ju fantastiskt roliga också.

– Vi försöker ha så skoj som möjligt på arbetet och förhoppningsvis smittar det av sig på slutresultatet. Ingen i Sverige är lyckligare över sina jobb än vi tror jag. Det blir mycket roligare om man försöker köra på sin grej och få det att fungera, men alla kan ju inte lyckas, säger Filip.

Såklart att alla inte kan lyckas. Då hade Sverige bara befolkats av coola tv-kändisar. Men hårt slit lönar sig alltid, och Filip och Fredrik har fått känna av hårt arbete genom åren innan deras verksamhet blev en stor business. Det inser givetvis båda två.

– Filip lever ett räckmackeliv eftersom han lever och jobbar ihop med en strukturerad människa som jag. Jag får lida varje vecka av Filips ostrukturerade sätt, säger Fredrik övertygande och självsäkert.

– Å andra sidan hade inte Fredrik varit någonting utan mig. Det är jag som sprider glädjen och värmen till folk, replikerar Filip.

– Exhibitionism-entreprenörskap är egentligen det vi pysslar med. Filip har ju en historia av paranta nummer på gymnasiet och lokal-TV bakom sig. Hans exhibitionism är mer outad, medan jag är lite mer low key. Handelsresande i trams brukar vi säga när vi vill marginalisera oss. Vi har alltid försökt att uttrycka oss personligt. Det var mest när vi började jobba med tv som vi realiserade någon form av dröm faktiskt. Det är självklart kul att leva på sin hobby, det vill nog alla mer eller mindre, säger Fredrik.

Hur var din gymnasietid då Fredrik?

– Den var söndrad av prestationsångest. Jag gick Naturvetenskaplig linje som det hette på den tiden, och bestämde mig på hösten i tvåan för att jag skulle få högsta betyg i allt. Där och då rök min livsglädje om man ska hårdvinkla det något. Mina föräldrar kom in i mitt rum och slet ut mig på fredagskvällarna. “Du måste sluta plugga nu”, sade farsan och jag svarade: “Men, vi har ju prov på onsdag”. Skamligt. Men visst fick jag högsta betyg i allt tillslut.

Vad hade du för mål med allt pluggande?

– Jag ville ha hela världen, inte utesluta allt, inte riskera att jag plötsligt skulle komma på att jag ville bli veterinär eller obducent och sedan inte ha betyg så det räckte. Men skrivande journalist låg framförallt där nere och bubblade.

Succén blev heller inte omedelbar för Filip och Fredrik. Efter deras första framträdanden på tv sparkades de ut från TV4 efter ”Ursäkta röran – vi bygger om”. Då såg det onekligen lite mörkare ut än vad det gör idag.

– Vi hade inte så mycket att göra utan satt i lite av en karantän kan man säga. Då gjorde vi en talk show i Öppna kanalen Stockholm som vi helt och hållet betalade för själva. Det var ett sätt att kämpa sig tillbaka. Tittarantalet gick att räkna på våra egna fingrar och det fanns ingen som helst ekonomisk utväxling, men jag var lika glad att gå till jobbet ändå, skrattar Filip.

Så kan det säkert vara, men det är i och för sig ganska lätt att säga efter deras omätliga framgångar de senaste åren. Självklart är det en trygghet och en fantastisk känsla att allt man rör vid blir guld, det är de ganska ensamma om i mediasverige. Det är nog bara Per Gessle som är vassare på den fronten, men han är ju lite mer mainstream kanske, och lite äldre och snålare också såklart.

Läs mer:

Fråga SYV