Tandläkarstudenter blev
lurade på utländsk utbildning

Foto: Scanpix

Tolv svenska studenter som pluggade till tandläkare vid ett universitet i Rumänien har avbrutit sina studier. När den sjunde terminen började möttes de av en överraskning: Alla föreläsningar och böcker var på rumänska.

Studenterna reste genom företaget Plugga Medicin som på sin hemsida garanterar att ”hela utbildningen ges på engelska”. Men det visade sig inte stämma när tandläkarprogrammets sjunde termin började. Studenterna vände sig då till Karolinska institutet och Göteborgs universitet och hade tur när flera av dem kom in i Sverige, rapporterar Nyheter & Debatt.

– Det är viktigt att man inför ett så stort beslut som att studera en hel utbildning utomlands försäkrar sig om att man har tagit del av de regler och förutsättningar som gäller, att man inte enbart förlitar sig på vad en förmedlingsagent eventuellt har utlovat, säger Lars Petersson, chef för Högskoleverkets bedömningsavdelning.

I antagningsreglerna på det rumänska universitetets webbplats står det att undervisningen från fjärde året kommer att föras på rumänska.

AllaStudier.se har utan resultat sökt Plugga Medicin för en kommentar.

Relaterade utbildningar

Fråga SYV