Unga företagare – redan i skolan

Unga företagare redan i skolan
Foto: Henry Lundholm

Ung Företagsamhet, UF, jobbar för att öka företagsamhet i den svenska skolan. I två dagar anordnar man mässan Våga Vara Egen för unga entreprenörer på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Vi arbetar för att alla gymnasieelever ska få möjlighet att starta företag. Förutsättningarna är såklart olika beroende på vilken utbildning de läser, säger John Cederqvist som är projektledare för UF Stockholmsregionen.

John menar att UF har en viktig roll i skolan.

– Vi har två uppdrag: Att lära ut företagande och vad det handlar om, och företagsamhet, att lära sig lyfta luren och vara entreprenör.

Två entreprenörer som fått titeln VD på sina företag är 18-åringarna Rickard Lyrsell och Sara Ångström. Rickard studerar handelsprogrammetKF-gymnasiet. Hans företag GrooveBall UF gör världens enda hopsättbara boll – som inte har sönder glas och speglar.

Sara studerar samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning. Hennes företag ParfymeraMera UF säljer en unik parfymbehållare.

– Vi brainstormade och kom fram till en idé som vi tyckte om, säger Sara.

Både Rickard och Sara delar gärna med sig av tips till dig som funderar på att starta ett UF-företag.

– Ge gärnet, ge aldrig upp, det kan bli hur stort som helst! säger Sara.

– Var engagerad, tro på det du gör. Tror du på det så ska du göra det. Brinn för det du gör! säger Rickard.

– Gå igenom dem du känner, du har fler kontakter än du tror, säger Sara.

Johns tips till nya företagare

Affärsidé. Det handlar egentligen om kreativitet. Hitta ett problem och lös det. Titta i tidningen. En grupp såg i tidningen att flera barn förolyckades för att de inte hade reflexer. De skapade roliga reflexer med figurer som barnen ville ha på sig.

Slumpvis kombination. Skype är ett exempel. De uppfann inte telefonen och de uppfann inte internet. Men de kombinerade dem och uppfann något helt nytt. De flesta av de tankar du tänker har du tänkt innan, det gäller att hitta nya väger.

Hitta ny marknad. Importera och sälj en produkt. Många importerar saker från Asien som inte finns här. Jag brukar till exempel ha med mig en portabel bastu när jag är ute och föreläser, den är bra att ha på busshållplatsen på vintern.

Fråga SYV