12 okt 2021

Guide: Så gör du karriär inom dataspel

Kombinera underhållning och karriär. Med rätt utbildning kan du få jobb inom dataspelsbranschen.

Dataspel är vardag för många studenter som vill varva ner mellan föreläsningar och tentaperioder. Oavsett om du spelar World of Warcraft eller Farmville är dataspel en av de mest populära underhållningsformerna i Sverige.

Enligt organisationen Dataspelsbranschen har den totala försäljningen av dataspel tredubblats på tolv år, från en miljard kronor år 1998 till tre miljarder 2010. På senare år har elektronisk försäljning av spel blivit allt mer populärt, inte minst genom Facebook och Appstore.

I spelet Mirror''s Edge är du kuriren Faith som ska rädda sin systers liv. Mirror''s EdgeDICE

Så får du jobbet

Peter Henriksson, personalchef på dataspelstillverkaren DICE, säger att det primära för att få jobb med dataspel är talang och passion.

– Alla som jobbar här är talangfulla. Sen är alla utbildade inom sitt specialområde. Programmerarna är oftast civilingenjörer och har pluggat i Linköping, på Chalmers eller på KTH.

Han tipsar om att ett examensarbete som leder in på dataspel är en bra idé.

– Grafiker kan ha studerat 3D-modellering. Men de kan också komma från Konstfack eller en kvalificerad yrkesutbildning inom spelgrafik eller grafisk formgivning. Sen har vi ytterligare en kategori som vi kallar ”speldesigners”. Dessa har väldigt olika bakgrund, med exempelvis en civilingenjörsexamen eller en film- och dramainriktad utbildning i bagaget.

En sak Peter tycker att man ska tänka på är att dataspelsbranschen fortfarande är en liten industri och att det inte finns många jobb. Se till att du har en bred kompetens.

Peters tre tips

  • Se till att faktiskt utbilda dig där din talang får växa.
  • Skaffa möjlighet att öva. Testa och göra 3D–motorer och så vidare.
  • Om passionen och talangen finns där – gör det!

– Jag har alltid knåpat med spel och Sverige är ganska framåt i data- och tv-spelsvärlden, säger Johannes.Privat

Han förverkligar sina drömmar i 3D

Johannes Vickström är teknik- och spelnörden som började programmera spel redan som liten. Nu hoppas han att en ingenjörsexamen leder till drömjobbet.

– Jag vill inte låta nördig eller så, men datorer är det goaste som finns, säger Johannes.

Och på ett väldigt onördigt sätt berättar han sedan om flervariabler, diskret matte och systemteknik.

– Det är ju en ganska komplicerad utbildning, visst är den riktigt svår ibland, men det är bara att bita ihop och plugga sig igenom det. Det är ju sjukt belönande när man till slut knäckt de svårare kurserna.

Johannes sökte till civilingenjör för att få en bred utbildning, som också ger honom spetskunskap. Och han trivs med de svåra tekniktermerna, matten och allt annat som kan verka avskräckande vid en första anblick. Vad vill han då göra efter plugget?

Spelutveckling, det är absoluta drömmen. Jag har alltid knåpat med spel och Sverige är ganska framåt i data- och tv-spelsvärlden, så jag hoppas innerligt att jag får vara en del av den framtiden.

Läs mer:

Nu ska fler tjejer bli spelutvecklare

Brist på spelutvecklare med rätt kompetens

Per Samuelson / Samir Yosufi / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill skriva högskoleprovet

Nu ökar intresset för att skriva högskoleprovet igen – efter förra höstens nedgång. Provet hålls 27 oktober och 51 300 personer ska skriva. Förra året skedde en minskning av antalet personer som anmälde sig till högskoleprovet med knappt 3 000 personer, i år ökar intresset igen. Det minskade intresset förra året tros bero på det nya provet som infördes, med större fokus på matematik.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Facebook på lektionen <br />– om du vill hänga med

Hon är forskaren och lektorn som möter sina studenter på Facebook: "Jag fick en del kritik i början"

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-17

Så ser antagningen ut till polisutbildningen

Funderar du på att ansöka till polishögskolan? Här kan du läsa mer om hur antagningsprocessen går till och vad du behöver för behörighet för att bli antagen.

Läs mer