Sista chansen för gymnasievalet
18 okt 2021

Sista chansen för gymnasievalet

I morgon är det sista dagen för Stockholms niondeklassare att göra sina gymnasieval. Årskullen blir den första att gå de nya gymnasieprogrammen – och dessutom införs den nya betygsskalan i höst.

Femtonåriga kamraterna Maria Golas, Monika Mizgalewicz, Gabriella Krohn och Jacob Linder på Alfaskolan i Solna har alla bestämt sig vad de ska välja.

– Jag vill bli läkare men är inte helt säker på vilken skola jag ska ta. Men det kan jag ju ändra vid omvalet, säger Maria.

Precis som Monika och Jacob har hon valt naturvetenskapliga programmet. Gabriella vill bli mäklare och har valt ekonomiprogrammet.

– Jag vet inte vad jag vill göra sedan, bara att jag ska plugga vidare, och därför har jag valt ett brett program, säger Jacob.

Innan de gjorde sina val har alla fyra läst information om olika utbildningar, pratat med sina föräldrar och besökt ett flertal skolor.

– Ett bra tips är att inte bara gå och kolla på skolan när det är öppet hus, utan försök att komma dit en vanlig dag också, tipsar Gabriella.

Sök och hitta din gymnasieutbildning på gymnasium.se

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Olof, 17, pluggar och driver fyra företag

Nu ska han dessutom gå ut gymnasiet på bara två år. Efter det väntar studier i ekonomi och juridik. Olof Gustafsson, 17, ska förutom att driva fyra företag nu även gå ut gymnasiet på två år i stället för tre. Varför? – För att tjäna tid. Ett år är en lång tid och jag vill kunna nå vissa av mina mål så snabbt som möjligt. Vad ska du göra efter studenten då?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nollningen: Sexistisk mobbning

Kränkande nollning på gymnasieskolor. Elever vittnar om sexistisk mobbning och kränkande ”snygghetsparader”. Skolan tar nu krafttag mot problemen. Sexlekar, alkoholförgiftning och utpressningsförsök – varje år rapporteras det om skandaler i samband med ”nollningar” vid skolstarten på gymnasier, högskolor och universitet. Senast i raden är Gångsätra gymnasium på Lidingö, där elever vittnar om sexis ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Sökes: 10 000 till fastighetsbranschen

Ansökningarna till gymnasieskolans yrkesprogram fortsätter att minska enligt Skolverket. Samtidigt skriker många branscher efter utbildad personal med just dessa inriktningar. Fastighetsbranschen är en av dem. – Vi behöver anställa 10 000 personer de närmaste tio åren, bara med anledning av pensionsavgångar, lägger man sedan till personalomsättning och tillväxt behövs 16 000, säger Madeleine Riet ...
Läs mer