Höj betygen - skaffa en studiecoach

Foto: Martin V Johansson

Vi betalar allt oftare för hjälp att prestera bättre i skolan. Viktoria Huber får hjälp med matten av en studiecoach från högskolan.

Viktoria Huber bytte nyligen skola och var i och med det tvungen att tenta av Matte A på två veckor. Då tog hon hjälp av Upgrades Education och studiecoachen Sofie Brange som läser sin sista termin på Handelshögskolans kandidatprogram. Nu träffas de regelbundet, ungefär en gång i veckan för att hjälpas åt framförallt med matten. Men på ett annat plan än lärare och föräldrar.

Det är så skönt att få hjälp av någon som är lite yngre, då slipper man känna sig dum när man frågar, säger Viktoria som nu kommer till mattelektionerna väl förberedd.

Sofie Brange har jobbat som studiecoach sedan i höstas och tycker att det är jätteroligt.

Man ser så snabba resultat oavsett om eleven är på gränsen till IG eller på gränsen till MVG. Jag är så nära i ålder så jag kan relatera bra till en gymnasieelev och jag tror att de lyssnar mer och tar det mer på allvar än om det hade varit föräldrarna, säger Sofie.

Anna Skarborg, vd på Upgrades fick affärsidén när hon som universitetsstudent själv fick många frågor om hur hon hade jobbat med studieteknik på gymnasiet.

I början fick jag ofta reaktionen ”vadå ska jag behöva betala för hjälp med studierna” men vi märker att attityden snabbt förändrats och att man idag likställer det med att betala för till exempel en tennislektion, säger Anna.

Tre tips för att prestera bättre i skolan

1. Förbered dig inför lektionen

Läs igenom materialet som kommer att behandlas på lektionen i förväg. Det gör att du förstår och minns informationen bättre. Lektionen blir ett första repetitionstillfälle och du kan fråga läraren om det du inte förstår.

2. Ta paus regelbundet

Du minns bäst det du lärt dig precis innan och efter en paus. Utnyttja det genom att ta många och korta pauser, optimalt var 30-40 minut.

3. Svara på frågan

Läs frågan på prov och uppsatser ordentligt så undviker du ett vanligt fel, att svara på något annat än det som efterfrågas. Skriv av frågan och stryk under viktiga nyckelord innan du skriver svaret.

Källa: UpGrades studieteknikscoach Anna Björnberg

Fakta om studiecoacher

Studiecoaching kan ske i grupp eller individuellt med en coach. Upgrades studiecoacher är alla högskolestudenter som hjälper till med studieteknik och motivation utan att bedöma. Coacherna utgår från elevens behov i tre steg: Steg 1: Skapa tid till studier, Steg 2: Skapa närvaro i tiden, Steg 3: Skapa effektivitet i tiden

Så mycket kostar det: 450 kr/timme för individuell coaching, 120 kr/timme i grupp
Går eleven på högstadiet kan man göra rotavdrag för läxhjälp.

Mer information: www.upgrades.se

Annan läxhjälp

Det finns också gratishjälp i matte du kan få i 11 städer genom Mattecentrum.

De ger även hjälp via nätet, på Matteboken.se finns en interaktiv mattebok i gymnasiematematik med videolektioner, teori, provsimulator och mycket mer. Ca 35.000 gymnasieelever vilket motsvarar ca 10% av alla gymnasielever i Sverige studerar regelbundet via Matteboken.se.

Artiklar: Så pluggar du effektivare

Fråga SYV