12 okt 2021

Ökad efterfrågan på farmaceuter

Sedan avregleringen av apoteken har det kommit cirka 200 nya apotek. En ny utbildning ska täcka behoven. Här hittar du tips och länkar.

År 2009 avreglerades apoteket, sedan dess har det tillkommit ungefär 200 nya apotek och 20 nya apoteks­aktörer i Sverige.

– Avregleringen har inneburit ett uppsving på farmaceutarbetsmarknaden, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Framför allt är det efterfrågan på apotekstekniker och receptarier som har ökat.

– Det finns många fler receptarier och apotekstekniker i apoteksvärlden, därför är chanserna större för de yrkeskategorierna att få jobb, säger Johan.

På Farmaciförbundet har man en annan bild.

– Trots att det i dag finns cirka 200 fler apotek har vi inte noterat någon ökning av jobb. Vi ser dock en viss ökning av timanställda med osäkra anställningsformer, säger Åsa Norrman-Grenninger, kanslichef på Farmaciförbundet.

Enligt Högskoleverket kommer det bli en positiv arbetsmarknad för receptarier och apotekstekniker, men en mindre efterfrågan på apotekare.

– Företagen är fortfarande i etableringsfasen på den nya apoteksmarknaden, samtidigt har lönsamheten inte blivit vad man förväntat sig, vilket gör att man på många håll slimmar organisationen fast man skulle behöva utöka personalstyrkan, säger Åsa.

Sirkka-Liisa Westerholm jobbar som biverkningsansvarig på ett läkemedelsföretag men studerar samtidigt till apotekare.ApotekareUrban BrådheHon läser till apotekare på distans

För två år sedan blev Sirkka-Liisa Westerholm ­färdig­utbildad receptarie. I höstas hoppade hon på utbildningståget igen. I höstas startade Umeå universitet en fortsättningsutbildning för receptarier på distans som gör att de efter två år kan ta en master och bli apotekare.

– Jag trivs med mitt jobb men jag tycker om att studera och man har alltid nytta av det, säger Sirkka-Liisa Westerholm.

Hon är i dag biverkningsansvarig på ett ­läkemedelsföretag och studerar samtidigt till ­apotekare.

– Inför varje ny kurs har vi en eller två veckors labb i Umeå men jag har en schyst chef så det fungerar bra, säger Sirkka-Liisa Westerholm.

Hon räknar med att  stanna kvar på sin arbetsplats även när hon blivit apotekare.

– Inom forskningen är apotekare mer eftertraktade än inom apoteksvärlden, säger hon.

Tips: Utbildningar inom farmaci

Apotekstekniker
Yrkeshögskoleutbildning (1,5 år). Ges på Frans Schartaus Handelsinstitut och Yrgo Göteborg.
Ger tips och råd om allt från tandvård och hygien till solskydd.

Receptarie
Högskoleutbildning (3 år). Diverse utbildningar.
Receptarien arbetar med läkemedelsinformation och rådgivning.

Apotekare
Högskoleutbildning (5 år). Diverse utbildningar.
Utöver det ordinarie ­kundarbetet får de ofta specialistfunktioner i ­apoteks­branschen. ­Apotekare ­arbetar också med utbildning mot ­apoteks­personal och sjukvårdspersonal.

Sofia Gustafsson

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Hundra män stämmer polisen – anser sig vara diskriminerade

Kvinnor fick förtur till Polishögskolan. Nu stämmer hundra män polisen. De var starkare och gjorde bättre ifrån sig på språktesterna. Ändå var det kvinnor som fick de åtråvärda utbildningsplatserna på Polishögskolan. Det hävdar den ideella organisationen Centrum för Rättvisa. Nu planerar 100 män som sökt till Polishögskolan att stämma Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

De leker sig till ett framtida jobb

Klättra på en klättervägg med HR-ansvarig på Ikea eller bygg en flotte med studentambassadören på Deloitte. Corporate Challenge anordnas av Lundaekonomerna och är en professionell lekdag där företag och studenter möts. Högskolor och universitet får ofta kritik för dålig kontakt mellan studenter och näringsliv. På många ställen har studenterna själva, genom kårerna, tagit tag i saken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Ny app för att köpa och sälja kurslitteratur

Tycker du att det är svårt att hitta kurslitteratur på nätet? Nu finns en ny app för den som enkelt vill köpa och sälja kurslitteratur, och dessutom vara med och tävla om inspirationsseminarier och böcker av kända inspiratörer. Nicole Tran har själv pluggat i många år och har saknat ett enkelt sätt att hitta kurslitteratur. Därför utvecklade hon "Studentlitteraturapp", som nyligen kommit ut på App ...
Läs mer