Guide: Plugga smart med ny teknik

Plugga smart med ny teknik
Foto: Fredrik Petersson

Allt mer tyder på att framtidens utbildning är digital. Läsplattor blir vanligare i föreläsningssalarna och fler studerar på nätkurser. Studentkåren lottade ut iPad bland sina medlemmar.

Digitala satsningar

På kvällen den 16 februari bjöd Apelrydsskolan i Båstad in till digitalt öppet hus. Genom att vara aktiva på Facebook ville gymnasieskolan nå framtida elever.

– Vi kallar det för Schoolbook. Vi testar det här för att försöka nå ut till eleverna där de är, i stället för att de ska komma till oss. Niondeklassare är ofta blyga och kanske inte alltid vågar gå fram vid mässor och liknande. Nu kan de sitta hemma och ställa sina frågor via datorn i stället, säger Maria Kristensson som ligger bakom idén till hd.se.

Högskolan i Borås går steget längre och lanserade 21 februari en kampanj på Spotify där högskolans studenter får visa upp sig i en filmad jobbannons.

– Årets kampanj är en fortsättning på förra årets idé som blev väldigt lyckad. Och redan då funderade vi på Spotify som en del av mediamixen. I år blev det faktiskt bara Spotify och det ska bli intressant att utvärdera vad det ger, säger Vendela Röhlander som är marknadsförare vid Högskolan i Borås.

Foto: Niklas Carlsson / Linnéstudenterna

Studentkåren lottade ut iPad

En studentkår som är inne på teknikspåret är Linnéstudenterna vid Linnéuniversitetet. Kåren lottade ut en iPad bland de studenter som har blivit medlemmar innan sista februari. Idag delades priset ut i Kalmar till vinnaren Emma Kock.

– Jag tror att det är mycket som väger in när man väljer att gå med i kåren. Det kan vara studentlivet och monetära fördelar, säger Linnéstudenternas vice ordförande Lollo Olausson som delade ut priset.

Enligt Lollo var skälet till att det blev just en iPad att det är en pryl många är intresserade av som kåren ville ge medlemmarna en möjlighet att vinna. Hittills har Linnéstudenterna fått 5 800 betalande medlemmar och man räknar med fler.

Skulle man kunna se detta som en muta?

– Det tycker jag inte, det är en bonus. Man går med för att stötta det politiska arbetet, för att komma in på uteställen och för att få rabatter. Visst skulle man kunna se ett förtroendeproblem men jag tror inte det ändå. En av 5 800 är inte någon stor sannolikhetsprocent, säger Lollo.

Länkar

Relaterat

Fråga SYV