"En kvinnodag är jättefånigt"

Internationella kvinnodagen 8 mars firas stort runtom i världen. På Kvinnofolkhögskolan i Göteborg är det en helgdag.

I centrala Göteborg finns en folkhögskola där all undervisning genomsyras av genusperspektiv. På Kvinnofolkhögskolan ges bland annat kurser i animation, rap och videoaktivism.

– Det är en helgdag för oss varje år på 8 mars, vi har fullt upp hela dagen! säger Lisa Gustafsson som är lärare i matematik och svenska på skolans allmänna linje.

En arbetsgrupp med personal och studenter har arbetat i flera veckor för att bestämma vilka aktiviteter skolan ska anordna under dagen. Det har blivit flera workshops och bokbord. Lisa själv höll i en workshop om transfilm.

– Deltagarna fick göra tårtor, banderoller till demonstrationen ikväll och fick lära sig feministiskt självförsvar. En workshop handlade om revolterna i Mellanöstern.

Lisa berättar att Kvinnofolkhögskolan är ganska populär. Ibland står platser tomma och ibland får skolan säga nej när en person inte får plats.

– Vissa kan bli väldigt provocerade av att gå här. Det kan vara en jobbig omställning att börja i en kvinnoseparatistisk miljö. Men på något sätt jobbar vi inte med kön. Alla andra skillnader blir synliga när man tar bort kön.

Har du några tips till den som vill uppmärksamma åttonde mars?

– Jag tycker ju att en kvinnodag är jättefånigt. Det borde vara något man jobbar med under lång tid och kvinnodagen borde vara starten inför den långsiktiga kampen.

Tips: Utbildningar

Relaterat

Fråga SYV