18 okt 2021

"En kvinnodag är jättefånigt"

Internationella kvinnodagen 8 mars firas stort runtom i världen. På Kvinnofolkhögskolan i Göteborg är det en helgdag.

I centrala Göteborg finns en folkhögskola där all undervisning genomsyras av genusperspektiv. På Kvinnofolkhögskolan ges bland annat kurser i animation, rap och videoaktivism.

– Det är en helgdag för oss varje år på 8 mars, vi har fullt upp hela dagen! säger Lisa Gustafsson som är lärare i matematik och svenska på skolans allmänna linje.

En arbetsgrupp med personal och studenter har arbetat i flera veckor för att bestämma vilka aktiviteter skolan ska anordna under dagen. Det har blivit flera workshops och bokbord. Lisa själv höll i en workshop om transfilm.

– Deltagarna fick göra tårtor, banderoller till demonstrationen ikväll och fick lära sig feministiskt självförsvar. En workshop handlade om revolterna i Mellanöstern.

Lisa berättar att Kvinnofolkhögskolan är ganska populär. Ibland står platser tomma och ibland får skolan säga nej när en person inte får plats.

– Vissa kan bli väldigt provocerade av att gå här. Det kan vara en jobbig omställning att börja i en kvinnoseparatistisk miljö. Men på något sätt jobbar vi inte med kön. Alla andra skillnader blir synliga när man tar bort kön.

Har du några tips till den som vill uppmärksamma åttonde mars?

– Jag tycker ju att en kvinnodag är jättefånigt. Det borde vara något man jobbar med under lång tid och kvinnodagen borde vara starten inför den långsiktiga kampen.

Tips: Utbildningar

Genusvetenskap

Kvinnors hälsa

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Efter musikstudierna – Povel håller Robyns takt

Tidigt fick Povel ett trumset av sina föräldrar som substitut till kastrullerna i köket men vem hade kunna ana att det skulle bära ända till New York och ”Late Show with David Letterman”? Sedan fyra år tillbaka har Povel uteslutande levt på musiken och delat tiden mellan att producera, spela in i studion och att turnera med olika artister, exempelvis Robyn.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Fixa platsen – i sista minuten

Har du väntat lite för länge med att göra din ansökan till höstterminens starter? Ingen fara! Tänk på detta när du fixar din utbildningsplats i sista minuten. 

Läs mer