11 okt 2021

Så fixar du praktikplatsen

Praktikplatsen på drömföretaget, hur fixar man den? Henrik de Vries på IHM ger sina bästa tips på hur du lyckas tränga genom kommunikationsmuren och nå fram till arbetsgivaren.

Vi vill att våra elever ska ha 10 stycken företag klara i huvudet som de skulle vilja praktisera på redan när de påbörjar utbildningen. Det gäller att ha klart för sig vilken typ av företag man vill jobba på, säger Henrik.

Henrik är lärare och coach på IHM Business School. Dagligen träffar han elever som behöver hjälp att hitta praktikplats. Just nu råder överetablering av praktikanter på arbetsmarknaden, när både studenter och arbetssökande söker praktikplatser.

Enligt Henrik är det allra viktigaste att prata med så många som möjligt i sin omgivning om praktik för att få namn och kontakter till nyckelpersoner på företag.

– Alla har och kan skapa kontakter. Genom att hänvisa till personen du har fått namnet från blir arbetsgivaren tvungen att lyssna. Det är en bra start, säger Henrik.

För att lyckas fixa en praktikplats finns det både interna och externa hinder att ta sig förbi enligt Henrik. Mest handlar det om att ta sig förbi de mentala spökena.

– Många tror inte att de är säljare, det går helt enkelt i baklås för att man mentalt tycker det är svårt att sälja in sig själv. Men alla människor är ju säljare, det handlar helt enkelt om kommunikation, säger Henrik.

En annan stor utmaning är att särskilja sig från andra för att bryta igenom kommunikationsmuren och nå fram till arbetsgivaren.

Henrik tycker att man innan man tar kontakt ska tänka ur arbetsgivarens perspektiv och ha en klar bild av vad man kan erbjuda. Tänk alltså: vilken nytta har arbetsgivaren av mig, inte vilken nytta har jag av praktikplatsen.

– Oavsett om man är oerfaren kan man alltid bidra med något. När du ringer upp arbetsgivaren, presentera det som att "jag kan hjälpa dig på ditt företag", säger Henrik.

Det sista tipset Henrik vill ge är att börja leta praktikplats i tid, gärna när man påbörjar sin utbildning.

– Lyckas du få ett muntligt ja, se till att få det skriftligt, speciellt om det är lång tid kvar tills praktiken startar. Annars finns risken att arbetsgivaren ändrar sig under tiden fram till praktikstarten, säger Henrik.

YH-utbildning som bygger på praktik

För dig som är intresserad av att utbilda dig nära verkligheten, kika närmare på yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildningar består till stor del av såkallad LIA – Lärande i Arbete, och ger dig goda möjligheter att få in en fot i branschen.

Hitta en YH-utbildning

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningarna som förgyller ditt CV

Examen är klar och snart kommer företagen att slåss om dig. Eller är det du som får jaga dem? Vi lät Anki Udd, ledarskapskonsult på Ledarna, och Anna Berglund, kandidat- och CV-ansvarig på Poolia, ge sina bästa tips på hur du får din utbildning att sticka ut i mängden. 1) Arbetsgivaren ska inte behöva leta genom ditt CV efter ”godbitarna”. Tänk på vem som ska läsa ditt CV.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sveri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer