Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Färre söker gymnasiets yrkesprogram
Foto: Gustav Gräll

Dramatiskt färre elever har valt de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Orsaken är förmodligen att de inte längre ger högskolebehörighet.

Nu har de preliminära siffrorna för årets ansökningar till gymnasiet kommit. Trenden är tydlig: Färre elever väljer de praktiska gymnasielinjerna och fler väljer de teoretiska.

Förra året valde 47 procent, nästan varannan, elev ett yrkesförberedande program på gymnasiet i Malmö. Men i år har allt fler valt teoretiska program. Bara 34 procent, en tredjedel, har i år valt de yrkesinriktade utbildningarna. I Stockholm har motsvarande siffror gått från 34 procent till 25 procent på bara ett år, skriver Sydsvenskan.

Ann-Sofie Nordh, antagningschef på utbildningsförvaltningen i Malmö, tror att skälet till förändringen är yrkesprogrammens borttagna högskolebehörighet.

– Även om inte alla klarade högskolebehörigheten tidigare så var det inte ett val man gjorde i samband med gymnasievalet. Nu krävs det ett tydligare ställningstagande, säger hon till Sydsvenskan.

Fakta: Gymnasiet

Fråga SYV