Intervju
26 jul 2022

Bästa tipsen för intervjun

Många söker yrkeshögskoleutbildning och intervju är ett steg i urvalet på de flesta skolor. Det här kan du förvänta dig på intervjun. Så förbereder du dig.

Till YH-utbildningar är det i genomsnitt 3,7 sökanden per plats. Och vid gallringen av sökande är det inte bara betygen som räknas.

Betyg är inte det viktiga för oss. Intervjuer och tester står för hälften av vår sammanlagda bedömning av sökanden och gör att sannolikheten är större att vi får in rätt personer, säger Ann-Sofi Aru, rektor på Competensum i Ängelholm.

Få vet vad en sådan intervju innebär. Vilka frågor ska man förvänta sig och hur förbereder man sig?

Det viktiga vi vill ta reda på under intervjun är motivationen och engagemanget, varför du har valt just den här utbildningen. Sedan vill vi se hur du kommunicerar, både verbalt och i skrift. Det är viktigt när man jobbar nära andra, säger Ann-Sofi.

Ann-Sofi tycker att man ska förbereda sig precis som om det vore en anställningsintervju. Tänk igenom varför du vill gå utbildningen och läs på ordentligt om utbildningen och skolan. För intervjun är inte bara för anordnaren, det är också ett sätt för dig att ta reda på om utbildningen passar dig.

Emil Ahlgren från Lund förberedde sig grundligt inför sin intervju till utbildningen Business manager och tyckte det hjälpte honom att göra bra ifrån sig på intervjun. Men han tycker inte att förberedelserna ska gå till överdrift.

 Man ska inte göra det till världens grej, kom i tid och var inte rädd att vara dig själv, de vill ju framförallt se vem du är. Klä dig vårdat men överdriv inte, säger Emil.

Andra viktiga meriter:

  • Relevant arbetslivserfarenhet.
  • Tidigare utbildning inom samma område.
  • Testresultatet på kunskapstestet för utbildningen.
  • Gymnasiebetyg.

Intervju från 2011

Senast uppdaterad: 26 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Plugga alternativt

Glöm läroplaner, tentor och lärarledda lektioner. Det finns utbildningar som lär ut på nya, alternativa sätt. Katarina Nilsson pluggar på Hyper Island, där allting baseras på ”learning  by doing” och att utveckla sina egna metoder att lära sig. Katarina Nilsson pluggar eCommerce Business på Hyper Island, en yrkeshögskoleutbildning där allting handlar om att vara i synk med branschen.  Traditi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-16

Bönder nöjdaste Yh-eleverna

Nio av tio är nöjda med sin Yh-utbildning. Men vilka är mest nöjda? Jo, lantbrukare och djurvårdare!

Läs mer