07 okt 2021

Här är de hetaste YH-utbildningarna

Topplistan över de mest populära YH-utbildningarna i Sverige visar upp ett brett spektra av utbildningar. Event marketing & evenemangsledning och byggnadsingenjör finns i topp.

Sökfunktion:

Hitta din YH-utbildning

I toppskicktet av listan hittar vi utbildningen till byggnadsingenjör på Nackademin. Utbildningsledare Benedicte Wåhlin på Nackademin i Solna vet varför.

– Det finns många anledningar till det. Det byggs mycket i Stockholm och Mälardalen just nu så arbetsmarknaden är god, våra studenter får jobb. Sedan är det en kort utbildning på två år så man slipper ta så mycket studiemedel. Den är också populär för att det ingår praktik och att vi har plockat russinen ur kakan vid valet av lärare. Alla våra lärare har jobbat i branschen minst 10 år allihop, säger Benedicte Wåhlin.

Att utbildningen ”Event Marketing och evenemangsledning” är så populär beror mycket på att eleverna är framgångsrika, under praktiken men även på att själva sprida information om utbildningen, tror utbildningsledaren Östen Peterson på Yrkeshögskolan Göteborg.

– Framförallt har vi öppna, roliga, positiva elever som gör bra ifrån sig på sin praktik, vilket gör att utbildningen är mycket uppskattad av branschen. Sen är eleverna duktiga på att marknadsföra utbildningen i sociala medier. Annat som lockar är att vår eventutbildning inte är så nischad och innehåller mer marknadsföring än andra eventutbildningar, säger Östen Peterson, utbildningsledare för utbildningen på Yrkeshögskolan i Göteborg.

De mest populära YH/KY-utbildningarna 2010:

1. Lokförare/tågförare, Trafikverket Järnvägsskolan, Ängelholm.

2. Byggnadsingenjör, Nackademin, Solna.

3. Event Marketing och evenemangsledning, Yrgo, Göteborg.

4. Yrkesfotograf, Yrgo, Göteborg.

5. Tandsköterska, Yrkeshögskolan, Helsingborg.

6. System- och nätverkstekniker Windows, Nackademin, Solna.

7. Tandsköterska, Rönnens gymnasium, Malmö.

8. Fastighetsingenjör, Nackademin, Solna.

9. Originalare, JENSEN Education School AB, Stockholm.

10. Apotekstekniker, Frans Schartau Handelsinstitut, Stockholm.

Läs mer:

Fakta: Yrkeshögskola

Här får 4 av 5 jobb direkt efter examen

Studera ett år – få jobb direkt

Bönderna nöjdaste YH-eleverna

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb. Sökfunktion: Hitta din utbildning inom bygg och anläggning Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hantverk – plugga med händerna

Är du intresserad av trä, metall och porslin? Gillar du klockor, konst, hår och blommor? En hantverksutbildning leder till en spännande karriär. Möjligheterna inom hantverksvärlden är nästan oändliga. Du kan få lära dig att bygga en brygga, klippa hår, sy historiska dräkter, designa glas och smida knivar – och mycket, mycket mer. Enda begränsningarna är din egen smak och fantasi.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Det finns platser på YH-utbildningar redan i höst.

Läs mer