Guide: Så lyckas du på högskoleprovet

Foto: Urban Bråhde

På lördag är sista chansen att skriva högskoleprovet i nuvarande version, i höst kommer ett nytt prov. Rekordmånga passar på att skriva. Camilla Andersson siktar högt för att komma in på läkarprogrammet.

Är du smartare än dina betyg visar? Högskoleprovet är en väg in på högskolan som ökar i populäritet, på lördag ska rekordmånga, 70 035 personer, skriva provet.

– Just nu finns det många i åldern 18-20 och det är tufft på arbetsmarknaden så många vill plugga. Sen verkar det vara rätt många som har koll på att det kommer ett nytt prov till hösten och vill då passa på att skriva det gamla, säger Johanna Sigalit på Högskoleverket.

Foto: Urban Bråhde

"Jag pumpar in Omega 3 för att prestera på topp"

En av dem som ska skriva högskoleprovet är Camilla Andersson, 37 år. Hon är utbildad sjukgymnast men vill nu skola om sig till läkare.

– Frågesport är det bästa jag vet och med risk att uppfattas som nörd så tycker jag faktiskt att det ska bli jättekul att skriva provet. Nu kör vi, säger Camilla.

Och det gäller att hålla tungan rätt i mun på lördag, läkarprogrammet är ett av de svåraste programmen att komma in på. För att maximera sitt resultat har hon gått en förberedande kurs med inriktning på mattedelen av provet, vilket har gett henne nya verktyg hur hon ska tänka.

– I NOG-delen som prövar din förmåga att hantera matematiska och logiska problem finns det ett system hur man kan tänka för att kolla sig själv. Det har jag fått med mig på kursen.

Har du några bra tips för att prestera på toppen av sin förmåga?

– Hårdträna på gymmet, är du i bra form orkar du mer. Sen gör jag som japanerna, pumpar in Omega 3, det är direktverkande och gör att man presterar bättre, säger Camilla.

Tips: Så presterar du bäst

På lång sikt

På själva testdagen

 • Var noggrann. Läs uppgifterna, svarsförslagen och övrig information i delproven så noggrant som möjligt.
 • Fastna inte. Lämna de uppgifter du har problem med så länge,  gå tillbaka till dem senare, om du får tid över.
 • Våga gissa. Du får inga minuspoäng om du gissar fel.
Foto: Stock X.chng

Större fokus på matte i det nya högskoleprovet

Hösten 2011 kommer det ett nytt högskoleprov. Fler frågor och större fokus på matte kräver att du förbereder dig bättre.

– Anledningen till att vi gör om högskoleprovet är att vi vill öka prognosförmågan (provet ska bättre kunna förutsäga hur studenten kommer att klara sin utbildning red anm). Vi har fått expertråd att vi bör öka antalet matematiska uppgifter, därför har vi gjort det. Tiden för att skriva provet är fortfarande lika lång, berättar Johanna Sigalit.

Större fokus på matematik gör att det blir ännu viktigare att förbereda sig på ett bra sätt innan man gör provet.

– Jag tror att det nya högskoleprovet kräver att man förbereder sig bättre. Eftersom det är fler matteuppgifter kan det bli kärvt om tid så det är viktigt att repetera Matematik A-kursen från gymnasiet så att man har alla regler färskt i minnet. Det är också viktigt att läsa tidningar och böcker och gör gärna övningsprov innan själva testdagen, tipsar Johanna.

Nya provet: 3 viktiga förändringar

 • Fler frågor på samma tid
  Antalet uppgifter i provet ökar från 122 frågor till 160 frågor.
 • Mer matematik
  Den matematiska delen (kvantitativa delen) växer och blir lika stor som den verbala delen. Två nya delar: problemlösning=XYZ och kvantitativa jämförelser=KVA.
 • ORD-delen minskas
  ORD-delen halveras och ersätts med meningskomplettering.

Testa dig på det nya provet:

Läs mer om högskoleprovet:

Fakta: Högskoleprovet

På AllaStudiers samlingssida Högskoleprovet 2014 finns fler artiklar med allt du behöver veta inför provet!

Fråga SYV