18 okt 2021

Läraren som kan bli språkrör

Gustav Fridolin har jobbat som folkhögskollärare, journalist och författare. För AllaStudier.se berättar han att han är tacksam för att Anders Borg pluggat på Komvux.

Gustav Fridolin hinner inte prata på vår avtalade tid. Jag får snällt vänta. Några minuter senare ringer han upp och ursäktar sig – han hade just träffat en av sina gamla studenter.

2006 lämnade Gustav Fridolin riksdagen. Sedan dess har han skrivit böcker, arbetat som journalist på Kalla Fakta och jobbat som folkhögskollärare. Idag är 27-åringen valberedningens förslag som nytt språkrör för Miljöpartiet.

Du har varit folkhögskollärare, journalist och nu kan du bli språkrör.

– Inshallah.

Vad är den röda tråden?

– Man har lyckan att vakna varje morgon med samma engagemang för att göra samhället lite bättre.

På din presentation på Miljöpartiets webbsida finns ett citat: ”Det är inte bättre ekonomi att betala kostnaderna för lärares arbetslöshet, än att betala lärare för att undervisa”. Vem vill att lärare ska vara arbetslösa?

– Om man tittar på de senaste åren så har lärartätheten blivit allt lägre. Jag tror att det är nedskärningar som blir dyra. Fler elever blir inte sedda och hamnar i kläm. Det blir dyrt på sikt. En elev som kommer snett kan kosta samhället uppemot 15 miljoner kronor. Det är många lärarlöner.

I en intervju med SvD i december 2009 sade Gustav att han märkte hur mycket politiken påverkar. ”Vi kan pumpa in självförtroende i våra elever men sedan går de ändå ut i en verklighet där var fjärde ung människa är arbetslös.” sade han till tidningen.

Vad tycker du om Sveriges utbildningspolitik?

– Det är viktigt att folk får många chanser, annars riskerar vi att människor hamnar vid sidan om. Jag jobbade på allmän linje på folkhögskolan och träffade talanger samhället annars riskerar att slösa bort. Senare årens nedskärningar på Komvux och att ta bort chansen att tillgodoräkna sig yrkeserfarenhet, sånt riskerar att slösa bort talanger. Anders Borg läste tydligen upp mattebetygen på Komvux och det är vi många som är tacksamma för idag. Tänk om han inte haft den chansen.

Tips: Utbildning

Alla utbildningar på folkhögskolan

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga till dövblindtolk – jobba på frilans

Vill du jobba med människor, lära dig ett annorlunda språk och göra något utmanande? För en dövblindtolk är ingen dag den andra lik. Vad gör en dövblindtolk? - En dövblindtolk tolkar genom taktil tolkning så att personen ”känner” språket istället för visuellt teckenspråk. Man berättar vad som händer, var man befinner sig, vilka som är där och i vilket sammanhang – så kallad syntolkning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer