Tävla dig till drömjobbet

Foto: Stock x.chng

Studenttävlingar blir allt vanligare. För studenter är det ett roligt sätt att praktisera sina teoretiska kunskaper  och visa upp sig för potentiella arbetsgivare. För arbetsgivarna ett perfekt sätt att nå ut till högpresterande högskolestudenter.

–  Vi uppskattar att det är 10-15 % av högskolestudenterna som deltar i en studenttävling någon gång under sina studier, säger Robert Lyngman, grundare av Studentcompetitions.com, som samlar information om studenttävlingar runt om i världen och som  även hjälper företag att arrangera studenttävlingar.

Robert Lyngman berättar att det varierar mycket från utbildning till utbildning hur vanligt det är att vara med i tävlingar. Pluggar man till exempel reklam är tävlingarna ett effektivt sätt att bygga upp sin portfolio, vilket gör att reklamstudenterna ofta tävlar.

Förutom möjligheter att vinna prispengar så är tävlingarna en gyllene möjlighet att få kontakt och möjlighet att visa upp sig för de bästa arbetsgivarna i världen.

– Som student är tävlingarna ett jättebra sätt att visa hur duktig man är, istället för att bara visa betyg. För arbetsgivarna är det ett sätt att engagera studenter, i en utmaning och i företaget. Istället för att sätta ut en jobbannons där man får 1000 CV:n så får de med en tävling möjlighet att ranka de sökande direkt, säger Robert.

Roberts tips på hur du lyckas i tävlingen

1)  Presentera din lösning på ett strukturerat, snyggt och väldesignat sätt och kommunicera lösningen kraftfullt i skrift, bild och tal. Visa tydligt att du tror på din lösning. 

2) Överarbeta ditt bidrag - Be om feedback, fråga dina kompisar, lärare eller andra om deras åsikt om ditt bidrag. Lyssna till kritik och förbättra ditt bidrag.

3) Övning ger färdighet - Ju fler tävlingar du är med i, desto bättre blir du på att se vad som går hem och inte. Du lär dig mycket även på tävlingar du inte vinner!

Foto: KPMG

Handelselever löser case i Istanbul

Fyra studenter från Handelshögskolan i Stockholm är på väg till Istanbul för att tävla mot 19 andra länder i KPMG International Case Competition. KPMG anordnar denna årligen återkommande tävling som bara växer.

KPMG International Case Competition är en lagtävling för studenter på C och D-nivå där det gäller att snabbt analysera ett problem och på ett övertygande sätt presentera en lösning. Varje lag består av tre till fyra personer som under tre timmar ska lösa ett komplicerat case och sedan presentera resultatet för domare och publik.

–  Vi vill överbrygga avståndet mellan näringslivet och den akademiska världen, vi tycker att studenterna ska lära sig något mer praktiskt.  Andra anledningar till att vi anordnar tävlingen är för att marknadsföra oss och för att få en bra rekryteringsbas. Vi har faktiskt anställt hela det vinnande laget från förra året, säger Emma Engström studentansvarig på KPMG.

Pierre-Brice Beguinet tycker att deras lag har vinnarpotential eftersom de har olika kompetenser alla fyra och känner varandra bra, vilket är en fördel när man ska samarbeta under tidspress. Lagmedlemmarna går i samma klass, på Masters in General ManagementHandelshögskolan i Stockholm.

– Presentationen är mycket viktigt, inte bara att innehållet är bra utan att presentationen är proffsig. Det är lite som att spela teater och improvisera, säger Pierre.

Studenterna tycker att det här är en tävling där man lär sig mycket, framförallt eftersom det liknar situationer som man står inför i affärsverksamhet.

– Vi lär oss att leverera något riktigt bra på kort tid. Att prioritera vad som är viktigt och kunna göra en tydlig presentation och leverera övertygande argument är det bästa vi har fått med oss från tävlingen, säger Pierre.

Hur har ni tränat inför tävlingen?

– Vi har fått presentationscoaching från KPMG och sen har vi fått träningscase som vi har jobbat med tillsammans med några professorer på Handels. Sen har vi pratat ihop oss mycket om hur vi ska dela upp arbetet under tävlingen, säger Pierre.

Utbildningar med många möjligheter till tävling

Här hittar du tävlingen

StudentCompetitions.com samlas studenttävlingar runt om i världen

Fråga SYV