Studieorten avgör vilken lön du får

Foto: Urban Brådhe

Systemvetare från Uppsala får 4 000 kronor mer i lön än kolleger från Stockholm. Kontakter med näringslivet är avgörande, visar rapport.

Skillnaderna när det gäller vilka jobbchanser studenter har vid de olika högskolorna är oacceptabelt hög, skriver Svenskt Näringsliv i den årliga rapport Högskolekvalitet.

De som läst data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet får bäst betalt – 4 000 kronor mer under första jobbåret än de som utbildats i Stockholm.

Enligt analysen är samverkan med näringslivet den mest avgörande faktorn för studenternas chanser att få jobb. Vid Uppsala universitet har studenter vid systemvetarutbildningen hjälp av studentföreningen Närings­utskott­et, som skapar kontakter med näringslivet under avslappnade former.

– Det kan vara pokertävling eller bowling kombinerat med lite käk. Men vi har också mer seriösa arrangemang, säger Joanna Murphy, ordförande.

Konceptet har varit framgångsrikt.

– Av dem som jag vet som fått jobb redan innan de gått ut har alla fått det genom våra arrangemang.

Arvid fick jobb direkt

Arvid Nydén, 22, har inte ens gått klart utbildningen. Men kontraktet är redan påskrivet. I höst börjar han som konsult hos IT-företaget Avanade.

Han går ut en treårig systemvetarutbildning vid Uppsala universitet till sommaren. Egentligen var planen att fortsätta plugga ytterligare två år. Men han har redan skrivit på jobbkontrakt.

– Det var svårt att säga nej. Det är bättre att jobba än att plugga i ytterligare två år till, säger han.

Det var under ett event som anordnats av Näringslivsutskottet för systemvetare som han knöt kontakt med sin framtida arbetsgivare.

10 i topp-löner under första året efter examen

Samverkan

En god samverkan med näringslivet:

  • Ökar oddsen för ett kvalificerat jobb med 87 procent.
  • Ökar oddsen för ett jobb inom tre månader med 71 procent.
  • Leder till i genomsnitt 2,1 procent högre ingångslön per månad för examinerade på grundnivå.

Källa: Rapporten Högskolekvalitet, Svenskt Näringsliv

Länkar: Bäst lärosäten i Sverige och världen

Fråga SYV