Skapa ditt eget varumärke

Ben Gorham
Foto: Press

Att våga sadla om i karriären kräver mod. Det vet Ben Gorham som bytte idrottskarriären mot dofternas värld. Idag har han grundat Byredo, Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doft imperium gick via en konstskola i Stockholm.

Byredo
Foto: Press

Från basketproffs till parfymör

Ben Gorham, född i Stockholm men uppvuxen även i Kanada och USA, har en bakgrund som vida skiljer sig från hans nuvarande roll som parfymskapare. Karriären inleddes som professionell basketspelare i Tyskland och Italien, men eftersom de europeiska klubbarna krävde EU-medborgarskap blev det svårt att skriva kontrakt. Ben flyttade därför tillbaka till Sverige efter nästan 16 år utomlands för att ansöka om svenskt medborgarskap.

– Jag antog att det skulle vara ganska lätt eftersom jag är född i Sverige, vilket det inte var. Efter nästan tre år utan att kunna spela med de europeiska klubbarna beslöt jag mig för att sluta med basketen. Jag hade ett par år tidigare börjat läsa inredningsarkitektur och bestämde mig för att fortsätta med något slags kreativt arbete, säger han.

Valet föll på en konstskola och väl där började Ben intressera sig för fenomenet doftljus.

– Efter alla år av studier var det först på konstskolan som jag kände mig mogen och öppen för att verkligen lära mig. Den korta perioden formade mig oerhört mycket.

Av en slump träffade han parfymören Pierre Wulff och fick genom honom sin första introduktion till doftens värld.

– Mitt intresse växte till en besatthet och jag började översätta specifika minnen till dofter. Ljusen verkade enkla att producera och det blev ett bra sätt för mig att få folk att prova dofterna. Efter att ha skapat några doftljus insåg jag att det var det här jag ville hålla på med, och då kändes det logiskt att gå vidare till parfym.

Byredo var ett faktum. Sedan starten år 2006 har parfymhuset vuxit till ett framgångsrikt företag med produkter i 22 länder världen över, bland annat på varuhusjättarna Barneys, Bon Marché och Liberty.

Har du någonsin ångrat ditt karriärbyte?

– Nej, jag har insett att jag inte kunde hålla på med basket hela livet ändå. I början var det ett svårt val eftersom basket var det enda jag kunde, men nu börjar jag bli ganska bra på det jag gör idag. Det känns väldig givande.

Fakta: Ben Gorham

Ålder: 33 år

Bor: Södermalm, Stockholm

Utbildning: Ett år på konstskola i Stockholm. Drygt tre år ekonomi, statsvetenskap och inredningsarkitektur på ett universitet i Toronto.

Gör: Driver parfymföretaget Byredo.

Länkar

Fråga SYV