Studenter jobbar för 30 kronor i timmen

Foto: Scanpix

I Uppsala arbetar ungdomar från Asien och Afrika långt in på natten för låga löner. Men universitetet vill inte ta något ansvar för studenterna.

Internationella studenter i Uppsala lever på att jobba inom stadens studentliv. Ungdomarna från Sydasien och Afrika arbetar med servering och att stå i bar för 30 kronor i timmen, skriver tidningen Ergo.

Ersättningen är tänkt att vara en uppmuntran till den som jobbar. Det är inte meningen att man ska försörja sig på den. Men det är vanligt att internationella studenter som inte är berättigade till studiemedel i Sverige jobbar på nation för att klara sig ekonomiskt.

Studenten Obaidul berättar för tidningen att han tycker om att jobba på Uplands nationspub, trots den låga ersättningen.

– De flesta dagar är bra dagar. Man jobbar på nationen och är nöjd med det. Men ibland slås man av den stora desperationen. Till exempel, när man går hem klockan fyra på morgonen efter att ha jobbat hela natten och det börjar ljusna ute, då kan tankarna komma: Allt jag vill göra, allt jag skulle kunna uppnå med mina studier, det kommer jag aldrig att kunna göra. För jag försörjer mig på att jobba för trettio kronor i timmen och det betyder att jag måste jobba jämt. Studierna blir lidande.

Men på Uppsala universitet vill man inte ta något ansvar. Cecilia Arefalk, ansvarig för universitetets internationella kansli, säger såhär till Ergos reporter:

– Om man har fått visum för att komma hit och studera och sen ändå inte har en tryggad försörjning är det ens eget ansvar. Universitetet har inget ansvar att försörja sina studenter, det är upp till var och en som pluggar här att lösa det själv.

Fråga SYV