Tipsen som ger dig högskoleplatsen

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

För dåliga gymnasiebetyg för att komma in på högskolan? Här är de mest strategiska sätten att ta sig in. Harald Svensson pluggade gymnasiekurser på distans parallellt med jobbet.

Ta steget mot högskolan

Harald Svensson var i samma situation som så många andra. Inget fullständigt gymnasiebetyg och sedan jobb på två olika industrier i fem år innan han insåg att han ville något annat i livet.

Jag började plugga in gymnasiekurser parallellt med jobbet för att inte stänga några dörrar i framtiden. Efter ett tag kändes det mer utvecklande att studera än att jobba så då tog jag tjänstledigt, berättar Harald.

Nu, ett och ett halvt år och ett antal gymnasiekurser på distans senare ska Harald söka in till högskolan innan 15 april.

För mig har det passat perfekt med distansstudier, jag har kunnat kombinera studier och jobb och sen är det smidigt eftersom antagningen är löpande, man kan påbörja kursen närsomhelst, säger Harald.

Enligt Alexandra Odenmar Engvall, karriärvägledare på Lunds Vägledningscentrum, är högskoleprovet den snabbaste vägen in på högskolan, om man har högskolebehörighet men inte tillräckligt höga betyg för att komma in på den utbildning man vill. Annars finns det flera sätt att komplettera och höja sina gymnasiebetyg, vuxenutbildning är det vanligaste. Och vill man höja sina betyg är det smart att välja kurser strategiskt.

-Vill man höja sitt snitt är det smartast att först läsa de kurser som ger meritpoäng, det ger störst resultat, säger Alexandra.

Snabbaste vägen till högskolan

Skriv högskoleprovet
350 kronor och en lördag! Ingen stor uppoffring.

Förbättra betygen

  • Kolla först om du redan fått två och en halv meritpoäng. Annars satsar du på meritpoängen, som kommer att påverka mest. Det räcker med G i kursen för att få meritpoäng.
  • Kolla därefter om det går att höja A-kurserna, som ju är lättare än de högre kurserna. 
  • Titta på dina G. Det är lättare att höja ett G än ett VG. Kan du dessutom höja ett G till ett MVG ger det stor verkan.
  • Två 50-poängskurser är ofta jobbigare att höja än en 100-poängskurs, men verkan blir densamma.

Finns utbildningen på andra ställen?
Ofta är det lättare att komma in på en mindre ort.

Startar utbildningen både höst och vår?
Sök igen till våren. Den kan ibland vara lättare att komma in då.

Finns utbildningen utomlands?
Kanske en möjlighet när alla vägar i Sverige är stängda.

Finns det någon liknande utbildning?
Justera din dröm: Läkare visar sig omöjligt – kan jag tänka mig att bli kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast?

Förutbildning som ger platsgaranti
Några så kallade förutbildningar (t ex basår och collegeår) kan ge platsgaranti till fortsatt utbildning på universitetet.

Källa: Ingmar Andersson, studie- och yrkesvägledare på Komvux i Örnsköldsvik.

Fråga SYV