Svårt att välja rätt efter gymnasiet?

Foto: Scanpix

På våren är det dags att söka till folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Alice, 18, är inte säker på vad hon ska söka. Så säger experten.

På fredag är det sista dagen för att söka till högskola och universitet. Nu i dagarna har dessutom många folkhögskolor och yrkeshögskolor sina ansökningsdagar. Det har blivit dags att skicka in din ansökan.

Alice Valinger, 18, tar studenten i sommar och har fortfarande inte bestämt sig. Just nu pluggar hon sista året på samhällsprogrammet med temainriktning på Södra Latins
gymnasieskola i Stockholm.

– Jag vill plugga vidare men jag vet inte exakt vad. Många lovar så mycket, men alla kan inte bli clown på barnsjukhus, säger Alice.

Planerna varierar. Hon håller ögonen på kurser inom språk och kultur. Till hösten har hon sökt till filmkritik och litteratur vid Stockholms universitet.

Lärosäten kan annonsera med alla möjliga kampanjer. Alice berättar att ett spanskt lärosäte lockade med att man hade nära till stranden. Men Alice blev inte imponerad.

– Jag vill ha en bra skola! Mycket reklam lockar inte. Jag lockas av gamla skolor som man tror är bra.

Vad skulle du vilja studera?

– Vet inte. Kanske arkitekt, kanske reklam. Jag vill plugga någonting kreativt, något där jag måste använda mitt intellekt. Jag vill jobba med något med både logik och kreativitet.

Experten: "Det är en djungel"

AllaStudiers expert Chris Wigh jobbar som studie- och yrkesvägledare på gymnasieskolan Spyken i Lund. Hon säger att de flesta av hennes studenter är osäkra på vad de ska plugga vidare.

– Velar man så är det bättre att vänta, utbildning är ett livsavgörande val. Du kanske bara ska gå en kurs och bo hemma? säger Chris.

De flesta av Chris studenter ska söka sig till högskola och universitet. Folkhögskolor och YH-utbildningar är ovanligare.

Enligt Chris söker många elever till kurser ”ifall att” för att ha något att göra om de inte får jobb.

Om du är osäker föreslår hon att du tar kontakt med en studievägledare. Vill du vara säker på att få jobb kan Sacos framtidsprognoser vara till hjälp.

– Det är en djungel att hitta i i dag. Man kan behöva hjälp, säger Chris.

Läs mer:

Fråga SYV